Икономиката на Русия ще се свие по-малко от очакваното и

...
Икономиката на Русия ще се свие по-малко от очакваното и
Коментари Харесай

Русия доволна, че инфлацията е под контрол

Икономиката на Русия ще се свие по-малко от предстоящото и инфлацията няма да бъде толкоз висока, колкото плануваната преди три месеца. Това демонстрира отчет на съветското Министерство на стопанската система, оповестява " Ройтерс ".

Ведомството отбелязва, че стопанската система се оправя със глобите по-добре, в сравнение с бяха първичните опасения.

Икономиката на страната изпада в криза, откакто Москва изпрати въоръжените си сили в Украйна на 24 февруари, навличайки си радикални западни ограничавания върху своя енергиен и финансов бранш, в това число заледяване на съветски запаси, държани в чужбина. Санкциите принудиха голям брой западни компании да изоставен страната.

Въпреки това, шест месеца, откакто Русия стартира своята така наречен " специфична военна интервенция ", спадът се оказва не толкоз сериозен, колкото предвижда Министерството на стопанската система в средата на май.



Руският Брутният вътрешен продукт ще се свие с 4,2% тази година, а действителните разполагаеми приходи ще спаднат с 2,8% в съпоставяне със спадове от надлежно 7,8% и 6,8%, следени преди три месеца.

По-рано министерството предизвести, че стопанската система е напът да се свие с повече от 12%, което ще бъде най-значителният спад на икономическото произвеждане след разпадането на Съветския съюз и произлизащата от това рецесия в средата на 90-те години.

Към момента обаче ведомството предвижда инфлация в края на 2022 година от 13,4% и безработица от 4,8% спрямо по-ранните му прогнози от надлежно 17,5% и 6,7%.



Прогнозите за Брутният вътрешен продукт за 2023 година обаче са по-песимистични - упованията са за 2,7% стесняване спрямо предходната оценка от 0,7%. Това е в сходство с мнението на Централната банка на Русия, че икономическият спад ще продължи по-дълго, в сравнение с се смяташе до момента.

В отчета си за август Министерството на стопанската система не показва упования по отношение на цените на петрола - главният експорт на Русия, нито разяснява аргументите за преразглеждане на своите прогнози.

Предстои прогнозите да бъдат прегледани от бюджетната комисия на държавното управление и по-късно от самото държавно управление.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР