Икономиката на Германия се сви изненадващо през четвъртото тримесечие на

...
Икономиката на Германия се сви изненадващо през четвъртото тримесечие на
Коментари Харесай

Изненадващо свиване на германската икономика през последното тримесечие на 2022 г.

Икономиката на Германия се сви изненадващо през четвъртото тримесечие на предходната година, демонстрират предварителни данни на немската публична статистика Destatis. Това като че ли е сигнал, че водещата европейска стопанска система може би навлезе в предстоящата от мнозина криза вследствие на отрицателното влияние на съветската война в Украйна, предава БНР.

Брутният вътрешен артикул на Германия се намали през последното тримесечие с 0,2% на сезонно-коригирана по отношение на третото тримесечие, когато набъбна с 0,5 на 100, до момента в който осреднените упования бяха за застоялост (0,0%). Това е първото намаляване на немския Брутният вътрешен продукт от началото на 2021 година насам.

След като немската стопанска система съумя да се показа добре макар сложните условия през първите три тримесечия на предходната година, нейното показване се утежни през четвъртото тримесечие на 2022 година С оглед на растящите цени, потребителски разноски, които поддържаха немската стопанска система през първите три тримесечия, бяха по-слаби в края на миналата година, уточни немската статистика.

Свиването в най-голямата стопанска система в Европа се дължи основно на спад в потреблението на семействата на фона на повишаващи се лихвени проценти и настойчиво високата инфлация.

Федералната статистическа работа също по този начин заяви, че ценови поправеният Брутният вътрешен продукт за цялата минала 2022 година се е повишил с 1,8% по отношение на година по-рано, до момента в който след ценовата промяна и календарните резултати немската стопанска система е повишена с 1,9 на 100. Това значи лека низходяща проверка с 0,1 процентни пункта по отношение на предварителната оценка на Destatis.

Поради продължаващата рецесия с Covid-19 и въздействието на войната в Украйна, данните за Брутният вътрешен продукт са обект на по-голяма неустановеност от нормално, акцентира немската федерална статистика.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР