Икономиката на Гърция се сви през първите три месеца на

...
Икономиката на Гърция се сви през първите три месеца на
Коментари Харесай

Гръцката икономика се сви през първото тримесечие с 0,1% спрямо края на 2022 г.



Икономиката на Гърция се сви през първите три месеца на актуалната година с 0,1%, по отношение на четвъртото тримесечие на 2022 година, когато набъбна с 1,1%, демонстрират данни на гръцката публична статистика Elstat.

Това съставлява първо намаляване на Брутният вътрешен продукт от второто тримесечие на 2020 година

Графика на Брутният вътрешен продукт (тримес./тримес.)



Основна причина за свиването на гръцката стопанска система е брутното формиране на главен капитал, което понижа с 1% след растеж с 8,3% през четвъртото тримесечие на 2022 година

В същото време обаче растежът на крайното ползване се усъвършенства едва до 1,4% от 1,3% в края на предходната година, до момента в който държавните разноските се възвърнаха до понижение  с 0,2% от спад с 2,1% през последното тримесечие на 2022 година Растежът на потреблението на семействата обаче се забави до 1,4% от 1,8%.

Гръцкият експорт пък набъбна през първото тримесечие с 5,7%, до момента в който вносът се увеличи с 5,15, което се отрази положително на Брутният вътрешен продукт при започване на годината.

Спрямо година по-рано гръцкият Брутният вътрешен продукт набъбна през първото тримесечие с 2,1 на 100, като това съставлява внезапно закъснение от напредък с 4,1% в края на 2022 година

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: Следващият ден Следващият ден Следващият ден
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР