Икономиката на еврозоната все пак показа много по-висока устойчивост на

...
Икономиката на еврозоната все пак показа много по-висока устойчивост на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Икономиката на еврозоната се оказва неочаквано устойчива

Икономиката на еврозоната въпреки всичко сподели доста по-висока резистентност на фона на войната в Украйна по отношение на упованията, които имаше както в Европа, по този начин и съгласно нас в МВФ. Това разяснява пред Българската телеграфна организация ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Според нея приоритет сега е битката с инфлацията, само че е от изключително огромно значение салдото сред повдигането на лихвите и запазването на потребителската и капиталовата интензивност.

Цифром и словом: По думите на Георгиева макар забележителното закъснение на растежа на европейските стопански системи, въпреки всичко прогнозата на МВФ е за напредък - въпреки и единствено с 0,8%.
 МВФ увеличи прогнозата си за международния стопански напредък
МВФ увеличи прогнозата си за международния стопански напредък

Неочаквани позитивни промени и по-голяма от предстоящата непоклатимост в доста страни

На този стадий фондът предвижда 1,4-1,5% напредък на еврозоната през 2024 година с оглед " горещия " пазар на труда и упованията за потребителската интензивност.

Детайли : " Днес приоритет за еврозоната е да се пребори с инфлацията. Виждаме към този момент позитивни резултати от увеличението на лихвените ставки, само че към момента тези резултати не са задоволително надеждни в тази част от цените, които непосредствено засягат елементарния жител. Очакваме диалогът да се реалокира от това какъв брой високи ще са лихвените проценти към това, какъв брой дълготрайно те ще останат по-високи ", акцентира ръководещият шеф на МВФ.

Тя обаче предизвестява: " Колкото по-дълго се задържат високи лихвите, толкоз повече те въздействат на взимането и даването на заеми и по този метод и на потребителската и капиталовата интензивност, и тогава рискът от по-дълбоко и по-голямо закъснение на темпото се усилва ".
 Могат ли пазарите да устоят лихви от 5%?
Могат ли пазарите да устоят лихви от 5%?

Американският фондов пазар се съживи, с цел да стартира 2023 година, изплащайки огромна част от мъчителните загуби от преди година

По думите ѝ интервалът се отличава с доста висока неустановеност и по тази причина държавните управления и централните банки би трябвало да поправят курса си съгласно данните: " Не бива да има позор, в случай че би трябвало да поправяме, тъй като при такава огромна неустановеност единствената вярна посока е гъвкавостта ".

Още нещо : Попитана за коментар за политическата обстановка в България, Георгиева показва мнение, че " за стопанската система на Европа е добре да има държавно управление, което се ангажира с гарантирането на присъединяване на страната в стратегиите на Европейски Съюз, както и да даде ясна посока за влизането на страната в еврозоната ".

По думите ѝ това е значимо за сигурността на финансовата система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР