Икономическото възстановяване от пандемията от ковид-19 е неравномерно в много

...
Коментари Харесай

Новата икономика на глобалните градове

Икономическото възобновяване от пандемията от ковид-19 е неравномерно в доста аспекти. Ваксинациите разрешиха на някои страни бързо да се съвземат, до момента в който други още изпитват усложнения. Търсенето нараства в някои браншове, само че наподобява едва в други. Още едно огромно неравноправие последователно става ясно. Докато националните стопански системи се възраждат за нов живот, градовете съществено изостават.

Преди пандемията градовете изглеждаха непобедими, до момента в който икономическата и културната мощност от ден на ден се концентрираше в дребни географски области. През 2000 година общото на ден заплащане на всички, работещи във вътрешната част на Лондон, е било два пъти по-голямо от това във външните квартали, а до 2019 година разликата е станала трикратна. За същия интервал работните места във вътрешните квартали на Сидни са се нараснали 40% по-бързо, в сравнение с в останалата част на столичния регион. Книгата " Триумф на града " ( " Triumph of the City " ), оповестена през 2011 година от Едуард Глейзър от Харвардския университет, заключи настройките към фокусиране върху градовете.
По-трайна смяна
Фактът, че Глейзър е избрал да назова последната си книга (в съавторство с Дейвид Кътлър) " Оцеляване на града " ( " Survival of the City " ), демонстрира какъв брой доста се е трансформирало. Изселването от градските региони при започване на пандемията, което беше стимулирано от боязън от заразяване с вируса и което мнозина имаха вяра, че ще бъде краткотрайно, в този момент наподобява по-трайно и показателно за по-дълбока смяна в желанията. Големият въпрос е дали това е мотив за терзание.

Един от методите да се мери пулсът на световните градове е като се употребяват знаци за подвижността в действително време. The Economist са основали " показател на изселването " (exodus index), употребявайки данни на Гугъл за визити на уеб сайтове за търговия и развлечения, публичен превоз и работни места, като подвижността в огромните градове се съпоставя с тази в съответната страна.

В Съединени американски щати, Англия, Франция и Япония интензивността остава доста по-ниска в градовете, в сравнение с приблизително за страната. Според платформата OpenTable резервациите в заведенията за хранене в градовете са ниски спрямо тези на други места. В Канада те са с 8% повече от равнището им преди пандемията, само че в Торонто са с 9% надолу. Само една пeта от офис чиновниците в Сан Франциско работят на място, демонстрират данни на софтуерната компания Kastle Systems. Някои елементи на Сан Франциско припомнят повече на зарязан град от Ръждивия пояс, в сравнение с софтуерен център.

Селските региони не са огромните печеливши от разбъркването. В началото на тази година едва обитаемоте американски окръзи бяха доста по-натоварени от гъсто обитаемоте спрямо равнищата им преди пандемията. Но на множеството места тяхното преимущество е избледняло (макар че интензивността в Япония към момента може леко да се измества към най-слабо обитаемоте райони).
Капитал - брой 37
Данните сочат по-ясно към друг тип преразпределение. Подобно на яйце в тиган, икономическата интензивност последователно се просмуква на открито от центъра. Най-оживените градски региони все по-малко могат да бъдат избрани като такива, за сметка на по-малко блестящите.

Индексът за подвижност на The Economist подсказва за тази наклонност. Централен Париж към момента е доста по-малко многолюден от останалата част на Ил дьо Франс. В Америка наемите в най-гъсто обитаемоте 300 региона по пощенски код са спаднали с 5% от началото на пандемията, само че в идващите 300 са непроменени.

Големите компании регистрират сходни трендове. " Магазините в покрайнините се показват по-добре от градските магазини ", сподели при отчитане на облагата Питър Нордстрьом, президент на фамилен бизнес с верига универсални магазини. Изпълнителният шеф на Starbucks съобщи, че " транзакциите в актуалната среда са се изместили от гъстонаселените градски центрове към предградията и от кафенетата към касите за обслужване в придвижване ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР