Икономическото недоволство и нежеланието да се подкрепи Украйна нарастват, въпреки

...
Икономическото недоволство и нежеланието да се подкрепи Украйна нарастват, въпреки
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Вълната от протести подлага на изпитание силата на Европа

Икономическото неодобрение и нежеланието да се поддържа Украйна нарастват, макар всички ограничения на държавните управления

Вълната от митинги, обхващащи цяла Европа на фона на внезапно възходящите разноски за живот и задаващата се криза, ще тества силата и устойчивостта на държавните управления, които до момента бяха обединени в скъпоструващата икономическа война с Русия.

„ Общественото неодобрение от високата цена на електрическата енергия и отоплението с наближаването на зимата подхранва напрежението сред европейските столици, защото богатите страни одобряват по-големи пакети от помощи. По мнението на техните по-бедни съседи, това е нелоялна конкуренция изкривяваща пазара и изостряща рецесията “, - написа най-голямото американско издание The Wall Street Journal.

Онзи ден хиляди французи в цялата страна излязоха по улиците с искане за по-високи заплати. В акцията се включиха учители, железничари и здравни служащи в десетки градове, в това число и в столицата. Шествията им забавиха придвижването и попречиха на публичния превоз.

През последните две седмици митинги се организираха в Белгия, Чехия, Унгария и Германия. Десетки хиляди хора желаеха по-високи заплати, с цел да компенсират инфлацията, повече държавна интервенция на енергийния пазар, а някои даже за унищожаване на глобите против Русия.

„ Въпреки ограниченията за поддръжка на семействата и бизнеса на обща стойност 264 милиарда евро (266 милиарда $ - съгласно брюкселския мозъчен концерн Brueghel това е най-големият пакет от този тип в Европа), седмични протестни манифестации се организират в Германия от края на на лятото и доста от тях са в тогавашния комунистически изток, ” - изясняват създателите на публикацията Боян Панчевски и Ноеми Бисербе.

Но в случай че във Франция митингите не са ориентирани против политиката на Париж по украинския въпрос, в Източна Германия настроенията са напълно разнообразни: те желаеха анулация на западните наказания против Русия.

По мнението на изданието, това е предизвестие към Европа пред какви политически опасности може да се изправи, в случай че спорът в Украйна се проточи.

Досега немските митинги са много лимитирани. Но даже някои умерени партии и профсъюзни водачи започнаха да провеждат манифестации в останалата част на страната с искане за повече държавна помощ за популацията. Това допуска, че икономическото неодобрение и нежеланието да се поддържа Украйна нараства, макар всички ограничения на държавното управление.

„ Това е единствено мъртвило пред стихия – недоволството е огромно и хората нямат доверие, че държавното управление има съответна тактика за излизане от рецесията “.

- споделя Манфред Гюлнер, началник на социологическата компания Forsa.

Ако държавните дотации смекчават удара от високите енергийни разноски за семействата и дребния бизнес, то за доста по-крупни производители това е незадоволително и те към този момент са понижили производството заради възходящите разноски.

Според Клеменс Фуст, началник на Института за стопански проучвания, една четвърт от немските компании към този момент са помислили за съкращения, а вероятността за непрекъснато високи цени на силата накара доста индустриални вложители да се съмняват в по-нататъшната целенасоченост на вложението в Европа.

Френският президент Еманюел Макрон даде обещание нови ограничения за битка с инфлацията и призна за законни настояванията на някои служащи за по-високи заплати.

Миналата седмица в цяла Франция се организираха митинги в поддръжка на служащите в рафинериите. Профсъюзите стачкуват във заводи и хранилища за гориво, стопират доставките в цялата страна и забавят цялата система за пречистване на петрол.

С намесата на държавното управление, част от служащите прекратиха стачката.

Двата най-големи синдиката във Франция, CFDT и CFE-CGC, се споразумяха с Esso и TotalEnergies. Но левият профсъюз CGT затръшна вратата за договаряния. Две петролни рафинерии не престават да стачкуват, както продължава и дефицита на гориво в доста бензиностанции, изключително в региона на Париж, заключава WSJ.

Нашият коментар: макар обстоятелството, че митингите в Европа набират скорост и The Wall Street Journal написа за това, създателите на обявата не престават да рецитират мантрите, че европейците имат мощна поддръжка за Киев. Дали е като във вица за мишките, които плачели, бодяли се, само че продължавали да ядат кактуса?

Или американското издание просто работи за задачите на външната политика на Съединени американски щати, една от които е отслабването на Германия и разхлабването на Европейски Съюз като цяло. Е, благодарение на Украйна американците сносно се оправят с тази задача.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР