Икономическият растеж в развиващите се страни от Азия се очаква

...
Икономическият растеж в развиващите се страни от Азия се очаква
Коментари Харесай

Развиващите се икономики в Азия очакват силно забавяне

Икономическият напредък в разрастващите се страни от Азия се чака да означи мощно закъснение през 2020 година поради последствията от пандемията от ковид, което може да остави трайни белези върху международната стопанска система.

Това уточни през днешния ден Азиатската банка за развиване (АБР), представена от ДПА.

В годишния си отчет "Перспективите пред развиването на Азия " банката намалява прогнозата си за растежа на района до 2,2 на 100 през 2020 година.

Макар да се чака темпът да се възвърне до 6,2 на 100 през 2021 година, АБР предизвестява, че вирусът, който болести към този момент над един милион души в света, е сериозен риск за вероятностите за напредък.

Развитието на международната пандемия и затова вероятностите за световната и районна стопанска система са извънредно несигурни, отбелязва основният икономист на институцията Ясуюки Савада.

Растежът може да се окаже по-слаб, а възобновяване - по-бавно, в сравнение с предвиждаме сега, добави той.

Глобалните загуби, породени от нарушаването на икономическата интензивност и разноските за опазване на здравето, могат да доближат 4,1 трилиона $ или 4,8 % от международния БВП. Развиващите се страни от Азия ще понесат до 36 % от предстоящите загуби, се показва в отчета.

Най-лошият сюжет е "изключително евентуален, в случай че пандемията продължи повече от шест месеца и засегне и по-широката стопанска система ", показва Ясуюки.

Веригите за доставка могат да бъдат трайно прекратени и да се стигне до оттегляне на глобализацията и районната интеграция, добавя той.

Това би било удар за Азия, която завоюва доста от отворените стопански системи и демократичната търговия и финансови потоци през миналото десетилетие, акцентира специалистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР