Икономическият растеж в еврозоната, който вече частично се забавя в

...
Икономическият растеж в еврозоната, който вече частично се забавя в
Коментари Харесай

Търговският спор между САЩ и Китай ще забави икономическия растеж на еврозоната

Икономическият напредък в еврозоната, който към този момент отчасти се забавя вследствие на по-силното евро, ще бъде наранена отрицателно от настоящия търговски спор сред Съединени американски щати и Китай, демонстрират резултати от изследване на организация „ Ройтерс " измежду над 100 водещи икономисти, представено от БНР.

Според тях, това няма да попречи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да приключи тази година програмата си покупки на еврооблигации ( " количествени удобства " ) и да започва повишение на лихвените проценти през 2019-а година повече от веднъж. В същото време интервюираните икономисти чакат инфлацията в еврозоната да остане надалеч под целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2% най-малко до 2021 година.

Средните упования на запитаните над 100 водещи икономисти са за напредък на Брутният вътрешен продукт на еврозоната от 2,3% през тази и от 2,0% през идната година, като тези резултати не се разграничават по отношение на аналогичната анкета на " Ройтерс " месец по-рано.

Анкетираните също по този начин предвиждат, че ценовият напън ще остане слаб, като инфлацията се чака да остане под целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2% в границите на идващите три години. За актуалната година се чака повишаване на потребителските цени с 1,5%, за 2019-а година - с 1,6% и с 1,7% за 2020-а година.

Въпреки това едва инфлационно развиване огромна част от интервюираните икономисти не престават да чакат, че ЕЦБ ще завърши многогодишната си стратегия за " количествени удобства " (покупките на финансови активи, които все още са за 30 милиарда евро на месец) до края на актуалната година. Те не чакат промени в паричната и лихвената политика на ЕЦБ на идващото съвещание на 26-и април, само че болшинството от тях предвиждат, че централната банка ще увеличи депозитната си рента с 15 базисни пункта до -0,25% през второто тримесечие на идната година. Те също по този начин чакат ЕЦБ да увеличи главната си рефинансираща рента (репо лихвата) през последното тримесечие на 2019-а година, което е с едно тримесечие по-късно по отношение на прогнозите на водещите икономисти от предходното изследване на " Ройтерс ", извършено през март.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР