Икономическият растеж в еврозоната, който вече частично се забавя в

...
Икономическият растеж в еврозоната, който вече частично се забавя в
Коментари Харесай

Проучване на Ройтерс: Икономиката на еврозоната ще пострада от търговския спор между САЩ и Китай

Икономическият напредък в еврозоната, който към този момент отчасти се забавя вследствие на по-силното евро, ще бъде наранена отрицателно от настоящия търговски спор сред Съединени американски щати и Китай, демонстрират резултати от изследване на организация Ройтерс измежду над 100 водещи икономисти.

Това обаче няма да попречи на Европейската централна банка да приключи тази година програмата си покупки на еврооблигации (програмата за " количествени удобства " ) и да започва цикъл на покачване на лихвените проценти през 2019-а година, макар че интервюираните икономисти чакат инфлацията в еврозоната да остане надалеч под целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2% най-малко до 2021-а година.

Средните упования на запитаните над 100 водещи икономисти са за напредък на Брутният вътрешен продукт на еврозоната от 2,3% през тази и от 2,0% през идната година, като тези резултати не се разграничават по отношение на аналогичната анкета на Ройтерс месец по-рано.

Респондентите също по този начин предвиждат, че ценовият напън ще остане слаб, като инфлацията се чака да остане под целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2% в границите на идващите три години. За актуалната година се чака повишаване на потребителските цени с 1,5%, за 2019-а година - с 1,6% и с 1,7% за 2020-а година.

Въпреки това едва инфлационно развиване огромна част от интервюираните икономисти не престават да чакат, че ЕЦБ ще завърши многогодишната си стратегия за " количествени удобства " (покупките на финансови активи, които все още са за 30 милиарда евро на месец) до края на актуалната година. Те не чакат промени в паричната и лихвената политика на ЕЦБ на идващото съвещание на 26-и април, само че болшинството от тях предвиждат, че централната банка ще увеличи депозитната си рента с 15 базисни пункта до -0,25% през второто тримесечие на идната година. Те също по този начин чакат ЕЦБ да увеличи главната си рефинансираща рента (репо лихвата) през последното тримесечие на 2019-а година, което е с едно тримесечие по-късно по отношение на прогнозите на водещите икономисти от предходното изследване на Ройтерс, извършено през март.

Цели 85% от интервюираните икономисти обаче допускат, че комерсиалните разногласия сред Съединени американски щати и Китай ще навредят на стопанската система на еврозоната. Повечето от тях означават, че интернационалната търговия на артикули стартира да отслабва през февруари - още преди опасенията за международна комерсиална война да стартират да набират скорост. Трябва да се има поради, че Европейският съюз заема водещо място в международната верига на доставки, което допуска, че стопанската система на еврозоната може да бъде засегната даже без районът да се окаже главен състезател в една възможна комерсиална война.

В същото време 44 от 50 запитани от Ройтерс икономисти показват, че комерсиалните разногласия сред двете международни стопански сили ще навредят и на Съединени американски щати, макар че те чакат американският Брутният вътрешен продукт да нарасне с 2,8% през тази година преди растежът да се забави до 2,4% през идната година. Те също по този начин чакат четирикратно покачване на лихвените ставки от страна на Фед в границите на актуалната година.

Ройтерс показа и последна анкета, отнасяща се за Обединеното кралство, като 69 от 76 запитани икономисти чакат Английската централна банка да увеличи главната английска рента с 25 базисни пункта до 0,75% на съвещанието на 10-ти май. Над 50% от тях (37 от 60 анкетирани) чакат АЦБ да увеличи главната си рента до 1,0% или даже над това равнище до края на първото тримесечие на 2019-а година, като междинните им прогнози за рента от 1,25% в края на идната година.

Според болшинството респонденти, Брутният вътрешен продукт на Англия ще нарасне с 1,5% през тази и през идната година, като в това време 20% от тях виждат заплаха от така наречен " корав " Брекзит (излизането на Англия от Европейски Съюз без реализирано споразумение). /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР