Икономическият растеж на Турция, каза президентът Реджеп Таип Ердоган наскоро

...
Икономическият растеж на Турция, каза президентът Реджеп Таип Ердоган наскоро
Коментари Харесай

Турската икономика е пред прегряване

Икономическият напредък на Турция, сподели президентът Реджеп Таип Ердоган неотдавна в своя тирада, е " най-хубавият отговор " на съперници, които " се пробват да обрисуват Турция като слаба страна ". Последните данни, оповестени на 11 декември, в действителност са впечатляващи: през третото тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт пораства с 11,1 %, надминавайки Китай, Индия и упованията на множеството икономисти, написа Politico.

Но зад впечатляващите цифри дебнат растящи опасности - от повишаващата се инфлация и терзания към валутата до безработица и разширяващ се недостиг. Икономистите считат, че сегашният ритъм на растеж е нестабилен - и може да е сигнал за идни проблеми.

" Това, явно, е стопанска система, която прегрява ", споделя Атила Йешилада, турски анализатор в консултанската компания GlobalSource Partners. " Тя носи прекалено много странични резултати в съответствие с растежа, който създава... това не е положителният вид на растежа ".

Инфлацията доближи 14-годишен връх до съвсем 13 % през предишния месец, надалеч над задачата от 5%. Турската лира загуби 11% от цената си от септември насам, под тежестта от напрежението сред Анкара и Вашингтон, а антизападната изразителност на Ердоган продължава да тормози вложителите.

За да им вдъхне убеденост, Турция сложи под светлината на прожекторите ново лице: Хатис Карахан, единствената жена, която поучава Ердоган по икономическите въпроси. Тя към момента преподава в университета Medipol в Истанбул, откакто се причисли към президентския екип по-рано това лято. Ердоган персонално й предложи позицията.

" Растежът, пристигнал година след непредвиденото стесняване на Брутният вътрешен продукт поради проваления опит за прелом, демонстрират, че стопанската система на Турция е гъвкава ", споделя самата Карахан пред изданието. Но признава, че страната би трябвало да откри салдото, с цел да реализира резистентен напредък. " От една страна имаме растеж, само че от друга не би трябвало да натискаме спусъка на уязвимости като инфлацията ", споделя тя.

Президентът постоянно твърди, че високите лихви са отговорни за огромната инфлация, въпреки стандартната доктрина да твърди тъкмо противоположното. Икономистите имат вяра, че с цел да се оправи с инфлацията, турската централна банка би трябвало да увеличи лихвите. Значим растеж на цената на заемните средства ще забави растежа, само че ще стабилизира волатилната лира.

Но Ердоган не харесва повишението на лихвите и сложи под напън централната банка. Президентът постоянно обществено упреква институцията, а неотдавна даже разгласи, че досегашният гуверньор е " изменник ", защото е запазил лихвите високи.

Инвеститорите се тормозят, че независимостта на централната банка е под въпрос. Карахан обаче твърди противоположното. " Ердоган оповестява своята позиция само че не бих споделила, че има пряк напън ", споделя тя. И добавя, че през годината към този момент е имало покачване на лихвите, което значи, че централната банка прави това, което счита за належащо.

На 14 декември институцията наистна увеличи още веднъж лихвите - само че това бе най-умереното покачване и бе надалеч от упованията на вложителите, което накара лирата да тръгне надолу още веднъж.

Националната валута на Турция претърпя неспокойна година. Лирата се срина до рекордно ниски равнища през есента, откакто Съединени американски щати спря обработването на претенции за визи като отговор на ареста на един от чиновниците на посолството по обвинявания в тероризъм.

Ердоган пък не може да си разреши закъснение на стопанската система, откакто през 2019 година ще се яви и на парламентарни, и на президентски избори. Управляващата партия направи икономическото развиване едно от главните си обещания, когато пристигна на власт през 2002 година А едни от главните принадлежности бяха увеличени държавни разноски и евтини заеми.

За да реализира резистентен растеж, Турция се нуждае от вложения. А отчет от ноември демонстрира 19% спад на задграничните вложения по отношение на предходната година. Причината, може би, е, че главните вложения в Турция идват от запада, който пък е главен зложелател в речите на Ердоган./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР