Икономическият растеж на Германия вероятно ще се забави значително през

...
Икономическият растеж на Германия вероятно ще се забави значително през
Коментари Харесай

Бундесбанк очаква значително забавяне на германската икономика в края на годината

Икономическият напредък на Германия евентуално ще се забави доста през четвъртото тримесечие на годината, до момента в който индустрията продължава да страда от дефицит на доставки, а търсенето на услуги отслабва. Това се споделя в месечния отчет на Бундесбанк, представен от Ройтерс.

Най-голямата стопанска система в Европа записва мощна икономическа интензивност през лятото, само че през днешния ден непредвидените проблемите с веригата на доставки пречат на работата на големия авто бранш, а по-високите разноски за сила и продължаващите опасения към пандемията от COVID-19 се отразяват отрицателно на потребителските настройки.

„ Растежът евентуално ще се забави съществено през актуалното тримесечие “, показва централната банка в своя отчет, като прибавя, че годишният напредък на брутния вътрешен артикул на страната евентуално ще бъде „ доста “ под плануваните през юни 3,7%.

„ мощната инерция в бранша на услугите евентуално ще намалее, а индустриалният бранш ще продължи да страда поради проблемите с доставките “, споделят от Бундесбанк.

Подчертавайки тези опасения, по-рано през днешния ден институтът Ifo разгласи, че немските бизнес настройки са се влошили за четвърти следващ месец през октомври.

Индексът на института Ifo, основан на месечно изследване измежду към 9 хиляди компании и определящ равнището на бизнес климата в Германия, се намали през октомври до 97,7 пункта от 98,8 пункта през септември, до момента в който осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-умерено намаляване към 97,9 пункта.

Индексът, измерващ настоящите бизнес условия, спадна през октомври с 0,3 пункта до 100,1 пункта, до момента в който показателят на Ifo института за бъдещите бизнес упования през идващите шест месеца се утежни още по-рязко, намалявайки с 1,9 пункта до 95,4 пункта.

Автомобилният бранш е изключително тежко обиден от световния дефицит на чипове – проблем, който съгласно икономистите ще продължи и през идната година.

Затрудненията обаче не са свързани единствено с доставките, тъй като промишлените поръчки остават постоянни, което води до „ извънредно необятна “ бездна сред търсенето и производството, показват от Бундесбанк.

Услугите евентуално също ще понесат вреди, защото някои ограничения, свързани с пандемията, ще останат в действие, изключително на фона на растящия брой на инфектираните с ковид.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР