Икономическият министър Кирил Петков поиска оставките на четирима от петимата

...
Коментари Харесай

Икономическият министър поиска оставки в борда на ВМЗ заради загуби

Икономическият министър Кирил Петков изиска оставките на четирима от петимата членове на съвета на шефовете на Вазовски машиностроителни фабрики (ВМЗ) поради насъбраните 6 млн. лева загуби след назначението им в края на април. Като добра той оцени работата само на изпълнителния шеф Иван Гецов, който е дълготраен кадър на компанията. Това стана ясно след среща на министъра със синдикалните организации в предприятието. След като през първото тримесечие ВМЗ регистрира 3 млн. лева облага, към края на юни резултатът е загуба от над 3 млн. лева, демонстрира докладът на сдружението.

Резултатите на другите военни компании под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК) - пловдивският авиоремонтен цех " Авионамс " и търговецът " Кинтекс ", също се утежняват към средата на годината (виж таблицата).
Смяна на върха
Както и в доста други предприятия, управлението на ВМЗ беше заменено в последните дни на кабинета " Борисов ". С решение на едноличния притежател ДКК от 15 април, подписано от изпълнителния шеф Ясен Спасов, бордът на военния цех е уголемен от трима на петима души, като двама от някогашните членове са сменени от четирима нови, а мандатът на Иван Гецов е възобновен. Освен него за период от пет години в съвета на шефовете са определени Кристина Стоянова, Тихомир Иванов, Георги Вълчанов и Иван Карабатаков. Това са и хората, които Кирил Петков упорства да се отдръпват.

Икономическият министър упорства за оставката и на самия Ясен Спасов, който намерено бойкотира опитите на принципала да хвърли светлина върху работата на ДКК. Класически образец за метода на ръководство в холдинга са предоставените без търг контракти за милиони левове за поправки на язовири и за създаване на държавен комплекс в " София тех парк ". Лошите резултати на ВМЗ са следващият мотив за оставката на Спасов. " Когато не се справяш добре, би трябвало да си вървиш. Ако не подаде оставка, ще го уволня ", сподели Петков пред публицисти.
Резултати
С над една четвърт понижават приходите на ВМЗ към средата на 2021 година по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрира докладът на компанията. Спадът идва главно от понижения експорт посредством локален контрагент (вероятно комерсиалната компания " Кинтекс " ), въпреки че това остава главният метод за продажби на сдружението. В същото време директният експорт на ВМЗ се покачва към 2.5 пъти до 29.7 млн. лева

Запасите от продукция и незавършено произвеждане на ВМЗ нарастват с близо 10 млн. лева към средата на годината. От компанията изясняват това със забавеното приемане на към този момент създадена продукция от клиенти поради затрудненото придвижване на хора и артикули около пандемията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР