Икономическият и социален съвет (ИСС) смята, че годишният растеж на

...
Икономическият и социален съвет (ИСС) смята, че годишният растеж на
Коментари Харесай

Според Икономическия и социален съвет годишният растеж на БВП трябва да бъде не по-малко от 5%



Икономическият и обществен съвет (ИСС) счита, че годишният напредък на Брутният вътрешен продукт би трябвало да е не по-малко от 5%, а не към 4%, както и планувано в този момент.

Необходимостта от реализиране на по-амбициозни цели за идващия програмен интервал беше съществена тематика на инициира от ИСС полемика, присъединяване в която взеха служебния вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, заместник-министри и представители на ръководещи органи по стратегиите.

Зорница Русинова, ръководител на ИСС, акцентира, че главната цел на мнението на тематика " Споразумението за партньорство и стратегиите към него за интервала 2021 -2027 година " е да предложи реализиране на по-добър резултат от вложенията за икономическото и общественото развиване на България през идващите седем години. " Съвета приема своите актове с консенсус сред работодатели, синдикати и други цивилен организации " и добави, че този темперамент на единодушие е изключително скъп за ръководещите.

Вицепремиерът Атанас Пеканов съобщи по време на срещата, че разговорът и партньорството с гражданските организации оказва помощ на служебното държавно управление да  работи за възстановяване на стопанската система и стандарта на живот в България, по тази причина приема огромна част от рекомендациите в мнението. Той подчертава върху нуждата да се търси рационален баланс сред безвъзмездното финансиране и потреблението на финансови принадлежности в процеса на възобновяване на индустриалните предприятия.

Вицепремиерът оцени високо позицията на ИСС за използване на правилото на допълняемост на другите стратегии и поддържа настояването на ИСС за цялостна бистрота и необятни полемики, които да осведомят обществеността както за структурирането на стратегиите, по този начин и при осъществяването им.

Акцент на срещата беше и предлагането на ИСС безвъзмездното финансиране да не бъде намалявано за сметка на нарастване на размера на финансовите принадлежности. Постигнато беше единодушие да се пристъпи към разискване на ново райониране в България, което да даде опция за по-справедлив достъп до финансиране на Югозападния и на Северозападния регион в идващия програмен интервал. ИСС сложи въпроса и за прибавяне на районите Сливен, Ямбол и Хасково към регионите, които имат право на поддръжка в прехода към зелена стопанска система.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР