Икономическият експерт Галина Карамочева, която вече втора година бори фалшиви

...
Икономическият експерт Галина Карамочева, която вече втора година бори фалшиви
Коментари Харесай

Ловец на фалшиви новини хвана доцента от БАН Григор Сарийски в куп лъжи

Икономическият специалист Галина Карамочева, която към този момент втора година бори подправени вести - за пандемията, войната и енергийната и продоволствената рецесия, излови прочут доцент от Икономическия институт към Българска академия на науките - доцент Григор Сарийски, в разпространението освен на куп тайни теории и неверни прогнози, само че и в бълването на дийп фалшив вести. А ефир те получават редовно в рояк медии, в това число и в публичната - БНР.


Карамочева е създател на академична литература в региона на стопанската система и е съветник по индустриално развиване

Ето какво написа Карамочева във връзка страшните прогнози на Сарийски от няколко месеца - за апетит и мор за България тази година поради войната в Украйна и глобите, наложени против Русия:

" От няколко месеца доцент Григор Сарийски приказва в медиите неверни неща за положението на аграрния бранш в България, прави неверни прогнози и надлежно дава неверни рекомендации за политиката.

През пролетта формалните прогнози бяха за добра годишна продукция на пшеница, само че доцент Григор Сарийски предвижда неприятна годишна продукция, тъй като в Америка и Индия имало суша и „ не можело да се изключи “, че сушата няма да пристигна в България.

Тогава даже упрекваше държавното управление, че закъснява с налагане на възбрана на експорт зърно.

През лятото, когато се удостовери формалната прогноза, че реколтата на пшеница е добра, доцент Сарийски сподели в ефира на „ Скат “, че до есента е изцяло допустимо да имаме „ рецесия за зърно “, тъй като „ изнасяме зърно, което е фуражно, а внасяме зърното, което ни би трябвало за самун, кроасани и банички “.

Това е меко казано погрешно. България е един от най-големите производители на пшеница в света, а хляба и баничките у нас се създават с българска пшеница.

Преди ден е споделил в „ Поглед.инфо “, че ни чака гладна зима, тъй като сме „ ликвидирали локалното произвеждане “ и „ съвсем нищо не произвеждаме “, което означавало „ по-високи цени, защото това, което е на международния пазар, това ще бъде и у нас “.

Той е декларирал, че в Румъния, която била запазила „ много по-голям дял от локалното произвеждане, цените са 64% от средноевропейското, а в България са доста по-високи, съвсем равни на тези в Европа. Затова ние ще бъдем подчинени на цените, които са междинни в Европа, защото нямаме локално произвеждане “.

Твърдението на доцент Сарийски, че в България няма локално произвеждане на храни е груба операция. България е чист експортьор на земеделски артикули, което значи, че локалното произвеждане е по-голямо от локалното ползване.

В Европейски Съюз има свободен пазар за търговия със аграрни артикули, а разликите в цените в най-малка степен се дължи на разликите в размера на локалното произвеждане. То зависи от доста други фактори като желания, конкуренция на пазарите на хранителни артикули и в търговията на дребно, работни заплати, приходи и ставките на Данък добавена стойност.

Равнището на цените на храните в България е 79% от европейското, а в Румъния – 69%. Без в детайли изследване не може да се направи извод за аргументите за разликите в цените, само че моята догадка е, че главната причина е, че ставката на Данък добавена стойност на храните в Румъния е 9% (5% за обичайни и еко храни), а в България 20%.

Възможно е доцент Сарийски да прави неверни прогнози заради неприятна информация и непросветеност, само че „ не може да се изключи “, че се занимава с агитация, а това не е възможно съгласно Етичния кодекс на Института за стопански проучвания при Българска академия на науките.

Освен това в „ Поглед.инфо “ доцент Сарийски представяше конспирациите за новия международен ред, измислени от Фурсов и „ Изборски клуб “, което слага въпроса –

възможно ли е учени от системата на Българска академия на науките да се занимават с разпространяване на тайни теории в медиите.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР