Икономическите нагласи на фирмите в страната се влошават за шести

...
Икономическите нагласи на фирмите в страната се влошават за шести
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава и през ноември, нагласите в търговията на дребно са най-негативни

Икономическите настройки на компаниите в страната се утежняват за шести следващ месец. Общият знак за бизнес климата през ноември отбелязва спад с 2.2 пункта по отношение на октомври и доближава 13.6 пункта съгласно анкетите на Национален статистически институт. Оценките за бизнес средата се намаляват най-драстично в търговията на дребно - 8.4 пункта надолу по отношение на предишния месец. Спад има още при строителството и услугите, а само настройките в индустрията леко се усъвършенстват.

Несигурността на икономическата среда остава най-голямо усложнение за бизнеса, като тежестта на този фактор пораства спрямо предишния месец. Проинфлационните настройки не престават да се ускоряват - упованията на мениджърите от всички браншове като се изключи тези от индустрията сочат към растеж на продажните цени през идващите три месеца.
Нагласите в строителството и услугите също са надолу
Нагласите в търговията на дребно спадат с цели 8.4 пункта по отношение на предишния месец на фона на намалени оценки за актуалното и бъдещото положение на компаниите, демонстрират данните на Национален статистически институт. Мениджърите регистрират фрапантен спад на продажбите през последните три месеца, а упованията за идващите три също са намалени. Така 3 от 4 компании, обхванати от изследването, изпитват усложнения заради икономическата неустановеност. Тежестта на останалите по-едри проблеми пред бранша - търсенето и конкуренцията - леко понижава.
Реклама
В строителството общият индикатор за настройките спада с 4.1 пункта по отношение на октомври. Основни усложнения пред компаниите в сектора с изключение на икономическата неустановеност са цените на материалите и дефицитът на работна ръка, посочени от надлежно 48% и 44% от респондентите. Предприемачите правят оценка по-лошо актуалното положение на фирмите, намалени са и упованията за идващите месеци.

След нескончаем спад на настройките в индустрията от месец май насам, индикаторът в бранша се покачва с 3.2 пункта през ноември. Подобряват се оценките за актуалното бизнес положение на компаниите, както и упованията. Най-големи усложнения за сектора след несигурността са дефицитът на работна мощ и незадоволителното търсене, само че леко нараства делът на фирмите, които не изпитват усложнения, като той доближава 10%.

Оценката на бизнес климата в бранш услуги също спада и е с 4.7 пункта надолу. Влошени са настройките за актуалното положение и търсене, упованията за бъдещето също са намалени. Освен общата неустановеност, чиято тежест пораства, се усилват и усложненията, свързани с конкуренцията в сектора, изтъкнати от близо една трета от мениджърите в бранша.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР