Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и цялата

...
Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и цялата
Коментари Харесай

Рязко подобрение на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през януари



Икономическите настройки на анализатори и вложители за Германия и цялата еврозоната се усъвършенстваха внезапно през януари предвид на упованията, че актуалният огромен брой на случаите на Covid-19 ще намалее доста до началото на лятото, което ще разреши ускорение на икономическия напредък растежът през идващите шест месеца.

Това демонстрират резултат от последно изследване на центъра за европейски стопански проучвания Zew.

Индексът на основания в Мюнхен проучвателен институт Zew, измерващ бъдещите стопански упования в Германия за идващите шест месеца, скочи мощно през януари до 51,7 пункта от 29,9 пункта през декември и при осреднена прогноза за много по-скромно покачване до 32,0 пункта.

" Икономическите вероятности се усъвършенстваха доста при започване на новата година. По-голямата част от специалистите на финансовите пазари допускат, че икономическият напредък ще се усили през идващите шест месеца ", разяснява президентът на ZEW Ахим Вамбах.

" Вероятно етапа на икономическа уязвимост през четвъртото тримесечие на 2021 година скоро ще бъде преодоляна. Основната причина за това е догатката, че заболеваемостта от Covid-19 ще спадне доста до началото на лятото. По-позитивните стопански упования включват обвързваните с потребителите и експортно насочените браншове и по този метод огромна част от немската стопанска система ", добави той.

В същото време обаче показателят, определящ оценките на вложителите за настоящите стопански условия в Германия, спадна през януари до -10,2 пункта от -7,4 пункта месец по-рано и прогнози за намаляване към -8,5 пункта, като това съставлява утежняване на оценката за актуалните стопански условия за четвърти следващ месец, откакто от февруари до септември 2021 година в това число този показател нарастваше непрестанно. Това е и втория случай от юни 2021 година насам, при който знакът на настоящата обстановка се оказва на негативна територия.

Zew показатели на икономическите бъдещи настройки и на настоящите условия



Днешното изследване на ZEW също по този начин демонстрира, че и показателят на настройките на специалистите на финансовите пазари във връзка с икономическото развиване в цялата еврозона се усъвършенства внезапно през януари, достигайки 49,4 пункта по отношение на 26,8 пункта месец по-рано.

Подобно на Германия, индикаторът за настоящата икономическа обстановка също обаче регистрира спад за четвърти следващ месец, достигайки -6,2 пункта по отношение на -2,3 пункта в края на 2021 година

Индексът на инфлационните упования в еврозоната продължава да бележи намаляване, достигайки през януари -38,7 пункта по отношение на -33,3 пункта месец по-рано, като 58% от пазарните специалисти чакат инфлационното равнище в еврозоната да спадне през идващите шест месеца.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР