Икономическата криза, породена от коронавируса, засегна и финансовите резултати на

...
Икономическата криза, породена от коронавируса, засегна и финансовите резултати на
Коментари Харесай

Печалбата на банките намаля с над една трета заради коронакризата

Икономическата рецесия, подбудена от ковид, засегна и финансовите резултати на банките. Чистата им облага за първите пет месеца на годината е 476 млн. лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Това е с 37.5% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година.

Месец май е следващият от началото на годината, в който се следи спад на банковите облаги по отношение на миналогодишните, а резултатът от рецесията се усеща с все по-голяма мощ.

Нетните приходи от лихви са намалели до 1.080 милиарда лева при 1.147 милиарда година по-рано. По-ниски са и доходи от такси и комисиони - 394 млн. лева в края на май при 453.7 млн. лева година преди този момент. По тази причина някои от банките още веднъж покачиха редица такси от 1 юни.

Банките вършат и по-големи разноски за обeзцeнĸa на неприятни заеми - сумата е 260 млн. лева, което е двата пъти повече по отношение на предходната година и с 69 млн. лева повече от април 2020 година Това се случва в случай, че през май стартира да работи мораториума върху заемите на жители и компании, които желаеха отсрочвания до 6 месеца на вноските поради пандемията.

Коронакризата се отразява и на кредитирането. Кредитният портфейл на банковата система, който непроменяемо растеше през последните години и месеци, през май понижава по отношение на същия месец на 2019 година Спадът е със 166 млн. лева, като размерът на отпуснатите досега заеми доближава 66.7 милиарда лева В това число е регистрирано понижение на заемите на бизнеса със 197 млн. лева, което е 0.5%, а на семействата - с 34 млн. лева или 0.1%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР