Иконите в катедралата Света София ще бъдат запазени. Това обеща

...
Иконите в катедралата Света София ще бъдат запазени. Това обеща
Коментари Харесай

Света София е вече джамия, но запазват иконите в нея

 Иконите в катедралата " Света София " ще бъдат непокътнати. Това даде обещание представителят на турския президент Реджеп Ердоган - Ибрахим Калин в особено изказване.

Той отхвърли и изказванията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на международното историческо завещание.  Религиозната иконография в катедралата е правена през VI-ти век.

На въпрос какво ще стане с иконите, Калин заяви, че " ще останат " недокоснати " за гледане на хора от всички вероизповедания ".

В изявление за TRT World и BBC Калин акцентира, че превръщането на " Света София " - която 86 години работи като музей - в джамия, " има поддръжката на всички партии в Турция ".

" Смяната на статута на катедралата има голямата поддръжка на всички политически партии – и опозиционните, и на републиканската партия ", добави той.

В опит да отхвърли изказванията, че международното историческо завещание на ЮНЕСКО ще бъде " засенчено или унищожено " с решението на Ердоган, Калин заяви, че по линия на религиозната приемливост и взаимното общуване на другите религии в Турция през днешния ден съществуват повече от 400 църкви и синагоги.

Калин даде обещание всички гости да имат достъп до религиозното и историческо завещание на " Света София " – освен до иконите, до и до неповторимата мозайка и фрески.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР