Иконичният режисьор и единствен американец от легендарната британска трупа “Монти

...
Иконичният режисьор и единствен американец от легендарната британска трупа “Монти
Коментари Харесай

Тери Гилиъм – Нападнат от феминистки

Иконичният режисьор и единствен американец от именитата английска натрупа “Монти Пайтън ” Тери Гилиъм си навлече гнева на радикалните феминистки и обезумелите деятели от акциите #MeToo и #TimeIsUp, ангажирани с битката против половия тормоз в Холивуд и медиите. Гилиъм, който в края на предходната година навърши 77 години, си разреши да разяснява, че придвижването против половите нападения в киното е замязяло на навалица за линч и лов на вещици. Това бе задоволително за тотална феминистка офанзива.

Всякакви активистки, публицисти, звезди и сътрудници нападнаха Гилиъм с остри думи и го приканиха да се извини и да си затваря устата. Десетки демократични издания пуснаха остри материали, в които го наскърбяват и окарикатуряват. Накрая той най-вероятно ще бъде заставен да направи опит за разкайване и да потърси назад положителната воля на все по-радикализираните холивудски среди. Гилиъм постоянно е бил прочут с по-крайни отзиви, само че в тази ситуация беше прав и реакцията към него достави в допълнение доказателство за тоталното изтрещяване на Холивуд и медиите.

Сега той се пробва да приключи мечтания си план за Дон Кихот и последното, което му би трябвало е скандал от подобен размер.

Гилимъм е именит режисьор, сценарист, карикатурист, артист и великолепен арт гамен. Преди две години той оправда всички клюки за величавия си темперамент и острото си възприятие за комизъм по време на своето посещение в българската столица в границите на “София филм фест ”.

Човекът зад шедьоврите “Бразилия ”, “12 маймуни ”, “Страх и ненавист в Лас Вегас ” още е в отлична физическа форма, жестикулира като персонаж от своите сюрреалистични опуси, смее се шумно и даже направи няколко дребни каскади пред публиката по време на формалните си срещи със феновете в София.

Първото му посещение на българска земя е било преди тъкмо 30 години във връзка тогавашната премиера на гениалната му антиутопия “Бразилия ”. Той си спомни по какъв начин тогавашната прожекция е била прекомерно публична и строга, с дублаж, който развалял целия филм, само че никой не посмял да си тръгне. “Предполагам, че това прави централизираната власт с хората ”, разяснява преди две години Гилиъм.

През 70-те той, дружно с “Монти Пайтън ”, си навлече гнева на религиозните хора с “Животът на Брайън ”. “След премиерата доста вярващи се ядосаха и излязоха да стачкуват – католици, протестанти, евреи. Ние ги обединихме и това въпреки всичко е значимо, нали. Целта ни несъмнено, беше да се присмеем на хората, които не мислят и имат вяра на всевъзможни неща, без да употребяват мозъка си ”, споделя Гилиъм и добавя: “Но най-малко бяхме умни – подиграхме се на евреите и християните, само че не и на мюсюлманите. Това даже май не е смешно ”. Явно и рецензиите към модерния феминизъм не са смешни и в този момент Гилиъм усеща жегата на личния си тил.

Понякога Гилиъм наподобява на античен поет-воин за свободата на словото и концепциите. Той е като Дон Кихот, който се бори със напълно действителните мелници на цензурата и промишлеността, мачкаща творчеството. На 13 пъти той се е опитвал да направи своя желан “Дон Кихот ”. Всеки път нещо става и планът се проваля. Безброй ценители се надяват, че Гилиъм въпреки всичко ще направи своя филм и в този момент в действителност реализирането му наподобява по-близо отвсякога. Дано нервността на модерните радикални феминистки и деятели не го провали и този път.

Влюбен във волята на въображението


Една от огромните тематики на Тери Гилиъм е свободата на въображението. От “Бандити във времето ” до “Приключенията на Барон Мюнхаузен ” – той споделя в красиви картини за силата на детската фикция. Гилиъм е на 77 години, само че дребното палаво момче в него още е живо. Тери споделя, че един от проблемите на остаряването е повтаряемостта на хора, събития и обстановки. Той отхвърля да одобри съзряването и желае да се отучи от всичко, с цел да може да го преоткрие с възхитата на дете.

За него


Каза неприемливи и рискови неща


Тери Гилиъм споделя, че доста дами са имали своите упоритости и нощ с Харви Уайнстийн им е осигурила скок в кариерите. Той твърди, че те са знаели какво вършат. Ной той не е бил в тези стаи, не знае какво тъкмо се е случило. Кой е той да приказва по този начин. Трябва да се засрами, тъй като сподели неприемливи и рискови неща.

Джъд Апатоу, режисьор и сценарист


Нека се вгледа в себе си преди да упреква активизма


Тери Гилиъм споделя, че акциите против половия тормоз провокират усеща на боязън и неустановеност. Нека се вгледа в себе си, преди да упреква активизма. И да види, че страхът и несигурността са страстите, които дамите жертви на принуждение изпитват непрекъснато. Да прояви емпатия.

Сара Силвърман, комедиантка


Много ме разочарова


Думите на Тери Гилиъм ме нараниха персонално. Работила съм с него, само че би трябвало да призная, че той доста ме разочарова с позицията си против акцията #MeToo. Много бързо този човек реши да осъжда придвижване, което има за цел да пази дамите от мъжете насилници. Тъжно, в действителност тъжно.

Елън Баркин, актриса


Атаката против него е неуместна


Тери Гилиъм е прав да подлага на критика културния климат в Холивуд и в медиите. Не разбирам за какво всички скочиха по този начин остро против него. Всъщност разбирам – в този момент се усеща предпочитание за цензура на всяко друго мнение. Но при всички положения офанзивата против него е неуместна. Дано тези хора се усетят какво вършат преди да е станало прекомерно късно.


Хауърд Стърн, радиоводещ
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР