Идва ли краят на килограма такъв, какъвто го познаваме? Водещи

...
Идва ли краят на килограма такъв, какъвто го познаваме? Водещи
Коментари Харесай

Учени смятат да променят материалната дефиниция на килограма

Идва ли краят на кг подобен, какъвто го познаваме? Водещи учени ще се съберат на следващия ден в двореца Версай, с цел да решат материалната формулировка на кг да бъдe сменена с електромагнитна константа.

Още от 19 век, примерът за един кг е железен цилиндър, построен от платина и иридий. Според специалисти, тази материална формулировка към този момент е остаряла. Причината - актуалните замърсители на въздуха са оказали отрицателно въздействие на цилиндъра и са довели до неговата дестабилизация. С други думи, поради корозията, той може да не тежи тъкмо кг.
Д-р Йан Робинсън, Национална лаборатория по физика: Живеем в актуален свят. Вредните частици във въздуха са към този момент повече от колкото тези през 19-ти век. Някои от тях съумяват да се залепят по цилиндъра и се постанова да го почистим със специфични материали. С всяко почистване рискуваме масата му да намалее.
Идеята е вместо железен цилиндър, да се употребява електромагнитна мощ. Алтернативата, която ще бъде препоръчана на конференцията, се назовава константа на Планк. За нейното установяване ще се употребява специфичен апарат, който може да дефинира масата на едно тяло по атомен метод.
Д-р Йан Робинсън, Национална лаборатория по физика: Досега ние определяхме едно тяло за леко като го сравним с друго по-тежко. Но това е мъчно за нас учените, защото този метод не дава отговор за атомния състав на двете тела. Един от плюсовете на новия метод е, че можем да измерим едно тяло без то да бъде съпоставено с друго.
Докато новата дефинция ще разреши на учените да мерят тела с доста по-голяма акуратност, евентуалната смяна няма да бъде усетена от естествения консуматор на артикули.

Това не е първият път, когато конференцията трансформира определението за мерна единица. През октомври 1967 година, физиците сменят дефиницията на понятието секунда от астрономическо на атомно. Промяна, без която, технологии като джипиес и интернет не биха съществували.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР