Идущата сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие

...
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши промени концепцията на ВСС за избор на делегирани прокурори

Идущата сряда Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет ще открие нова процедура за асортимент на претенденти за европейски делегирани прокурори от България, с които да се попълни квотата на страната с изчезналите още 6 души. Това разгласи Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши в петък още при започване на дълго чаканата конференция в Дома на Европа в столицата. Кьовеши бе на двудневна аудиенция в България, първата откакто европрокуратурата стартира да приема сигнали за закононарушения от 1 юни т.г, въпреки че преди този момент е посетила 17 страни членки след назначението си през лятото на м.г.

Пресконференцията продължи много повече от планувания един час и от самото начало Кьовеши спазваше изкусен звук, отхвърляше да разяснява съответни каузи, вътрешните проблеми на страната, личността на основния прокурор и митингите против него, и каквито и да са други тематики, разнообразни от директните пълномощия на Европейската прокуратура и избора на делегирани прокурори.

Въпреки това посещенито й и изказването й създадоха резултат на пестник за Висшия правосъден съвет (ВСС) и основния прокурор, основно поради подтекста, в който бяха направени.
Прокурорската гилдия ще си промени мнението
Само преди седмица Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет приключи процедурата за асортимент на европейски делегирани прокурори с неопределената поръчка, че на по-късен стадий вероятно ще обмисли дали да започва нова процедура. Малко преди този момент членът на колегията и досегашен ръководител на казионната Асоциация на прокурорите в България Евгени Иванов разгласи в телевизионно изявление, че в действителност за колегията процедурата е завършила, тъй като на България се полагали двама делегирани прокурори, а пък ние сме си пратили четирима, което за нашата страна е премного.

Задачата на европейските делегирани прокурори е да водят на българска територия следствията по делата, които са от подготвеност на европейската прокуратура - за огромни измами и злоупотреби с европейски средства, за пране на пари с такива средства и други

В мощна изненада от сходно пояснение и съобщи, че Висш съдебен съвет няма пълномощия да приключва процедура, стартирана от европейския основен прокурор. Нещо повече, броят на делегираните прокурори от България - десетима, е избран от европейския прокурор след консултация с българските управляващи и въз основата на броя на популацията, предстоящите каузи от България и други Според регламента за основаване на Европейската прокуратура само европейският основен прокурор има право да дефинира броя на делегираните прокурори от дадена страна и това не зависи от мнението на един или различен член на Прокурорската гилдия, на основния прокурор или на цялата гилдия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР