Идеята за „безплатни детски градини”, която правителството предвижда с новия

...
Идеята за „безплатни детски градини”, която правителството предвижда с новия
Коментари Харесай

„Безплатните детски градини” ще разорят общините – София и сега доплаща по 1200 лв. на дете на година, а как без родителски такси?

Идеята за „ безвъзмездни детски градини” , която държавното управление планува с новия бюджет, който занапред ще се преглежда и ще се гласоподава, в действителност не е финансово обезпечена. Поради това, тя ще разори и без друго супер затруднените от некомпенсираните цени на електричеството и газа общини.

Защо? Защото дотацията – така наречен нов държавен стандарт за „ безвъзмездни детски градини” е 1 125 лева годишно за дете в ясла и 650 лева годишно за хлапе в детска градина. При това родителите се освобождават от такси. Звучи отлично и популистки, не е инцидентно, че е препоръчано от партията на Нинова.

Само че финансовият министър Василев е човек на сметките и който му ги е правил, много се е объркал.
Финансовият заместител – кмет на София Дончо Барбалов дава образец с съответните цифри. В момента, в случай, че родителите заплащат такси за ясли и детски градини, Столичната община ДОПЛАЩА за всяко дете.

Сумата е в размер на 1200 лева за хлапетата в ясли и 800 лева в детски градини.Тоест, плануванаъа от страната дотация ще покрие половината разход. Кой ще покрие другата половина? Ще се наложи да го създадат общините, които обаче нямат пари.Как биха могли да го създадат? Като вдигнат налозите?

Безплатни ли са тогава безплатните детски градини?!

Не излиза наяве също от кое място ще се компенсират родителите на неприетите деца, което е друго популистко заричане.

Хубаво е, че страната ще трансферира на общините и обещаното от нея нарастване с 25% на заплатите на педагогическия личен състав.

Чудесно е, че е отделила пари и за вложения в детски градини, които няма да стигнат и за 10 за цялата страна. Така че и в това ще влагат общините.

В същото време общините не получават нито стотинка за компенсиране на нарасналите в пъти разноски за електричество и отопление на детските градини и яслите, нито пък страната счита да приравни тези общински заведения или към битовите консуматори, или най-малко да бъдат сложени на някакъв контролиран, а не на свободния пазар.

Мария Пенчева

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР