Идеята Панагюрското златно съкровище да бъде изложено в Държавния културен

...
Идеята Панагюрското златно съкровище да бъде изложено в Държавния културен
Коментари Харесай

Панагюрското златно съкровище може да бъде видяно в Балчик


Идеята Панагюрското златно богатство да бъде изложено в Държавния културен институт   " Двореца “ в Балчик се заражда още преди три години и след голям брой старания тази експозиция към този момент е реалност. Благодарение на положителното съдействие сред Националния исторически музей в лицето на неговия шеф доцент доктор Бони Петрунова и " Двореца “ с шеф Жени Михайлова в Белия град към този момент е традиция да бъдат показвани извънредно значими монументи на културата и артефакти. Посрещането на една сходна галерия изисква натоварена предварителна подготовка, споделиха Жени Михайлова и доцент Бони Петрунова.

" Трудностите са в опазването на музейните експонати и това е една в действителност голяма задача и огромна работа, защото тази зала трябваше да бъде пригодена с охранителни системи, със СОТ от най-голям клас, с видеонаблюдение, с жива защита, всичко, което изисква Националния исторически музей, надлежно службите в Република България като полиция, ДАНС ".

" За Панагюрското богатство толкоз е написано и казано, че аз надали мога да измисля нещо автентично и ново, което да ви показва. Мисля, че самият контакт образен с едно такова превъзходно произведение на изкуството от преди стотици хиляди години ще бъде задоволително прелестно прекарване за всички, които са пристигнали да си починат, тъй като знаете, че това е ролята на културното завещание да ни свързва с нашите корени в предишното и да ни доставя тази приятност, която дават прелестно направените предмети от предишното ". 

Доц. Бони Петрунова напомни и историята, която се споделя като легенда, обвързвана с откриването на Панагюрското богатство. То е открито от двамата братя Дейкови, които копаели глина за изработката на тухли. Събитието се случва в почивни дни, като незабавно са изпратени две телеграми до шефовете на Археологическите музеи в София и Пловдив.

" Мълвата твърди, че софийският шеф бил отишъл на лов и забранил на брачната половинка си да отваря телеграмите, до момента в който пловдивският незабавно отваря телеграмата, вижда, че  е намерено богатство, идва незабавно с кола, подрежда да бъде докаран и по този начин съкровището става благосъстоятелност на Пловдивския археологически музей ". 

Доц. Петрунова и нейният екип от два дни възобновиха и разкопките си на нос Калиакра, където през последните години бяха направени невероятни открития. Тяхната работа тук ще продължи до края на месец август, с финансовата поддръжка на Министерството на културата и община Каварна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР