И юристите вече активно ползват изкуствен интелект - но това

...
И юристите вече активно ползват изкуствен интелект - но това
Коментари Харесай

Как ChatGPT си измисли правни прецеденти в реално дело

И юристите към този момент интензивно употребяват изкуствен интелект - само че това може да докара до съществени проблеми, демонстрира правосъден процес в Съединени американски щати.

При разглеждането на частен иск на гражданин против самолетна компания, един от юристите на ищеца показал редица каузи като правни прецеденти в поддръжка на своята теза. 

Има единствено един проблем с тях - те не съществуват.

Адвокатът е Стивън Шварц, правист от компанията Левидоу, Левидоу и Оберман, с дълготраен опит. След оборване на доказателствата, той изпраща клетвена декларация до съда, в която признава, че е употребявал ChatGPT за задачата. И че е попитал чатбота дали делата са същински - и е получил уверението, че всички могат да бъдат открити в " приети правни бази данни ".

Чатботът в действителност е прочут със склонността да си измисля - и да лъже. Той не е търсачка и въпреки че може да дава базова информация за доста области на човешкото знание, постоянно прави огромни неточности в профилирани сфери.

Шварц твърди, че за пръв път употребява изкуствен интелект и няма да го прави в бъдеще, без да е безусловно сигурен в достоверността на информацията. Едва ли ще му се размине безнаказано - съдията към този момент дефинира чуване през юни, с цел да се прегледат вероятни санкции за подаване на подправени решения, с подправени цитати по време на дело. 

А самолетната компания изиска преустановяване на делото поради гафа - към този момент обаче то продължава.

В ИТ средите към този момент имат термин за случаите, в които езиков модел почва да лъже и да си измисля - с висока убеденост. Наричат го " халюцинации " и се работи интензивно за неговото премахване. То обаче е свързано креативността на изкуствения разсъдък.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР