и в понеделник президентът Румен Радев му връчи първия проучвателен

...
и в понеделник президентът Румен Радев му връчи първия проучвателен
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

и в понеделник президентът Румен Радев му връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление от най-голямата парламентарна група. Проф. Габровски има една седмица да предложи конструкция и състав на Министерския съвет. От " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Възраждане " оповестиха, че няма да поддържат държавно управление с мандата на ГЕРБ, без значение коя е номинацията за министър председател.

Народното събрание одобри на първо четене и двата импортирани законопроекта за нов антикорупционен закон - единия на " Продължаваме промяната ", а другия - от служебния кабинет, направен под управлението на правосъдния министър Крум Зарков. И двата плана плануват делене на сегашната антикорупционна комисия на две - за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално имущество. Разликата е в метода на конституиране и пълномощия на антикорупционната комисия.

Българските управляващи отхвърлят граничен служител на реда да е стрелял по мигрант. Това стана ден откакто телевизионният канал Sky News популяризира видео, на което се вижда прострелването на 19-годишен мигрант от Сирия, намиращ се от турската страна на границата, с изказванието, че изстрелът е пристигнал от българските служители на реда, намиращи се от другата страна. От президентството, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата бе доказано, че сходен случай се е случил, само че управляващите отхвърлят изстрелът да е пристигнал от българска страна.

Свят
Сп. Time дефинира украинския президент Володимир Зеленски за " Човек на годината " за 2022 година поради това, че е въодушевил украинците и е спечелил международно самопризнание за смелостта при съпротивата против съветската инвазия Източник: Reuters Реклама
Таванът на цените на съветския нефт, който влезе в действие в понеделник, към този момент дава отражение върху пазара. Financial Times заяви, че се е стигнало до запушване от танкери във водите на Турция, като локалните управляващи към този момент изискват спомагателна документи, гарантираща, че корабите са изцяло застраховани и следват избраните от Съединени американски щати, Г-7 и Европейски Съюз ограничения.

Демократът Рафаел Уорнък завоюва преизбирането за Сената на Съединени американски щати след тежък балотаж в Джорджия и по този начин укрепва болшинството на своята партия. Той надви над някогашната звезда по американски футбол Хершел Уокър, който беше подсилен от предходния президент Тръмп. Победата в Джорджия значи, че демократите ще имат цялостен надзор върху комисиите в Сената и към този момент няма да е належащо да се придържат към съглашение за шерване на властта с републиканците.

Европейска комисия разгласи актуализация на законодателството си за мобилни връзки в самолетите , позволявайки потреблението на избрани радиочестоти за 5G по време на полет. Пътниците на борда, преминаващи през територията на Европейски Съюз, ще могат да употребяват своите мобилни телефони до оптималния потенциал и функционалности, тъкмо както при наземна 5G мобилна мрежа. Писането на известия, телефонните диалози и преносът на мобилни данни на борда на самолетите ще бъдат вероятни след инсталирането на мрежово съоръжение, наречено " пико-клетка ", което ще свързва посредством сателитна връзка самолета и наземната 5G мрежа.
Германската полиция арестува 25 хипотетични членове на крайнодясна група, целяща да извърши прелом в страната Източник: Reuters
Икономика
Реклама 3.3% на годишна база нараства Брутният вътрешен продукт на България през третото тримесечие на годината съгласно Национален статистически институт.
По шест участника има за всяка обособена позиция на публичната поръчка за ремонт на тунел " Топли дол " и тунел " Правешки ханове " на автомагистрала " Хемус ". Общата стойност на търга е 75.4 млн. лева без Данък добавена стойност и включва ремонтно-възстановителни работи на съществуващите тунели. Това ще са идващите огромни поправки на северната автомагистрала след тези на тунелите " Витиня " и " Ечемишка ". Търгът за " Топли дол " и " Правешки ханове " беше открит на 4 ноември, а документите беше отворена на 5 декември.. Сред претендентите, които са подготвени да ремонтират двата тунела, са " Автомагистрали " в обединяване с ГБС и " Джи Пи груп ", " Геострой ", " Трейс груп холд ", " Иса 2000 " и " Европейски пътища ".

Всички компании в България ще имат минимум с 20% по-ниски сметки за ток следващата година. Това ще бъде допустимо без значение от котировките на електрическата енергия на борсата, защото Народното събрание реши да постави таван от 200 лева./мВтч на цената на тока. Досега страната компенсира бизнеса за всичко над 250 лева./мВтч, поради което действително компаниите не са усетили пазарното повишаване на електрическата енергия. Първоначално депутатите бяха решили да има.

Бизнес
Основателят на кSpark Нериус Дагилис разгласи, че компанията за споделена градска подвижност гледа към Германия и Полша, откакто наложи модела си в Литва (от 2016 г.), България (от 2017 г.) и Румъния (2019 г.). Според него нахлуване на услугата в тези страни би било допустимо не по-рано от втората половина на 2023 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР