И в Министерството на правосъдието обявиха, че са заварили спорни

...
И в Министерството на правосъдието обявиха, че са заварили спорни
Коментари Харесай

Скандални обществени поръчки и в системата на правосъдието

И в Министерството на правораздаването оповестиха, че са заварили противоречиви публични поръчки за милиони. Агенцията за държавна финансова ревизия е ангажирана с няколко процедури за общо над 75 млн. лева

„ Отсега може да се каже, че в някои случаи са се правили нецелесъобразни разноски “, разяснява министър Янаки Стоилов.

Той уточни, че вътрешният одит е открил, че през предходната година Агенцията по вписванията е сключила контракт с „ Информационно обслужване “, което освен е било реализатор на дейностите за 1 млн. лева без Данък добавена стойност, само че и е определило цената. Стоилов означи, че за сходно видеонаблюдение на 3 здания е било осъществено от министерството за под 100 000 лева без Данък добавена стойност.

Това надалеч не е единственият сюжет с присъединяване на Агенцията по вписванията (чиято шефка Габриела Козарева беше уволнена през днешния ден – б.р.) и „ Информационно обслужване “. Оказва се, че организацията няма назначено лице по мрежова и осведомителна сигурност, а не е имало и никаква организация на достъпа на другите равнища чиновници до системите.

С IT въпросите се занимавали външни за структурата хора. „ Подобно допускане на 2 чиновници на „ Информационно обслужване “, които са оперирали на цивилен контракт за по 5000 лева месечно – има ли са безграничен достъп до регистрите без по никакъв метод да се управлява този достъп, за мен е меко казано смущаващо “, съобщи зам.-министърът Иван Дерменджиев.

Другият заместител на Стоилов – Мария Павлова, уточни, че се ревизират поръчки, свързани с изхранването, дезинсекцията и униформите на надзирателите в пандизите.

„ Трябва да отбележа, че българските пандизчии посредством лафките са снабдени с най-качественото кафе, чиято цена от 8 е стигнала до 30 лв. за кг, в случай, че марковите кафета могат да се купят на двойно по-ниска цена “, иронично разяснява министър Стоилов, като добави, че има и олекотени завивки, чиято цена е натежала двойно над равнищата, на които могат да бъдат закупени.

Той даде образец и за 43 000 лв., дадени за контрол и надзор на преустройството на магазин с размера на апартамент в архивно помещение. Стоилов още веднъж позволи, че „ хора от ранга на (легендарния архитект) Франк Лойд Райд “ ще управляват това видоизменение, с цел да бъдат услугите им на тази цена.

Официално: Смениха шефката на Агенцията по вписванията Министърът на финансите назначи инспекция в АДФИ Отчетът на служебния кабинет: Хаос, систематичен хаос и липса на правила (ОБЗОР) Скоро ще има кадрови промени и в Агенцията по вписванията Петков: Разпоредих всички приключени язовири да влязат в употреба Доц. Стойчо Кацаров: Здравната система и без Коронавирус се нуждае от смяна Служебният финансов министър: Има липса на надзор на всички места по системата Рашков: В работа на Министерство на вътрешните работи са открити лозунги на ГЕРБ Гълъб Донев: За една година безработицата е спаднала с над 37% Премиерът: Намерихме освен това от безпорядък – систематичен хаос и липса на правила
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР