И това лято пътуващите по магистрала Тракия към и от

...
Коментари Харесай

"Вълните" на "Тракия" вероятно ще останат и през това лято

И това лято пътуващите по автомагистрала " Тракия " към и от Южното Черноморие ще имат " необикновено прекарване " - да преминат през добре познатия вълнист сектор. Ако работата върви със сегашните темпове трасето няма да е готово скоро. Общо би трябвало да се ремонтират 52 км от автомагистралата, като до момента са приключени единствено 18 км за близо половин година. До 1 юни остават към два месеца интензивно време за работа, което е извънредно незадоволително за целия ремонт.

В петък, тъкмо преди изборите бяха открити за придвижване 6 км от общо 16.5 км от автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора, които бяха напълно затворени за придвижване преди два месеца. За пътуващите от София до Бургас тези приключени 6 км не водят до смяна - те отново биват отбивани от пътя по обходен маршрут. Останалите 10 км би трябвало да са подготвени към 20 април.

Магистралата беше напълно затворена, което в никакъв случай не се е случвало за ремонт, като аргументът беше, че по този начин работата ще свърши доста бързо. " Стоян Беличев (изпълнителен шеф на държавната компания реализатор " Автомагистрали " - бел.ред.) осведоми, че до края на март е срокът за привършване на ремонта в двете платна в сектора от 16.5 км. След това ще стартира обновяването на идващите към 24 км от " Тракия " до Стара Загора ", гласи прессъобщение на пътната организация от 4 февруари 2021г. Дали тези прекомерно оптимистични прогнози, които беше съвсем невероятно да се осъществен, са били избирателен трик - не се знае. Но е реалност, че и до през днешния ден ремонтът продължава.

До момента не е ясно и какъв брой тъкмо ще коства ремонтът. От Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) обясниха за " Капитал ", че " със завършването на ремонта на целия 16.5 км сектор ще се пресметна точната стойност на строителните работи. " Което единствено по себе си е неуместно. Да не приказваме, че цената наподобява непрекъснато набъбва макар че за проблемите по този вълнист сектор се знае от няколко години, само че по този начин и не бе направен план, с който да се потърси строител посредством тръжна процедура. Вместо това работата бе предоставена по контракт за поддържане на трасето на държавната компания " Автомагистрали ", която пък употребява услугите на формален подизпълнител.
Ограничение на скоростта беше въведено през октомври 2018г. поради рисковите неравности. За казуса се знаеше отпреди това. Ремонт стартира през октомври 2020г. Фотограф: Надежда Чипева Един безценен, безценен държавен ремонт
Въпросният контракт с държавната компания " Авотмагистрали " за поддържане е за цели пет години. Дружеството употребява формален заявен подизпълнител - " Европейски пътища ". Компанията е обвързвана с " Грома холд " и има контракт с АПИ за поддържане на пътищата в област Пловдив, като извършват на града за 25 млн. лева и на пътя за Кръстова гора за 58 млн. лева да вземем за пример.

Единичните цени за разнообразни действия, за които е подписала " Автомагистрали " контракт с АПИ, са равни на пределните, които възложителят е сложил. Така държавната компания не е пробвала да е конкурентноспособна с другите компании от частния бранш, които са дали по-ниски цени, само че въпреки всичко е спечелила поръчката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР