И тази пролет преместихме стрелките на часовниците и преминахме на

...
И тази пролет преместихме стрелките на часовниците и преминахме на
Коментари Харесай

Защо още местим стрелките и какво трябва да знаем

И тази пролет преместихме стрелките на часовниците и преминахме на лятно часово време. В Европейски Съюз единни правила за промяната на времето съществуват от 1996-а година, а в България лятното е въведено за първи на първи април 1979-а.

Сред страните от Европейски Съюз към момента няма консенсус по въпроса, въпреки Европейският парламент да се произнесе още през 2019-а година " за " отпадането на промяната на времето. Правителствените ръководители обаче към момента нямат общо решение - другите страни не престават да се чудят желаят ли анулация или не, а в случай че се работи некоординирано, Европа може да попадне в безпорядък от разнообразни часови зони.

Помага ли промяната на времето в действителност да се пести сила?

Най-вероятно не или в напълно дребен мащаб. " Не може да се пресметне тъкмо какъв брой сила се пести при прекосяването към лятно часово време, защото промяната води от една страна до по-ограничено, само че от друга до по-високо ползване ", декларират от Федералната работа по околна среда.

През лятото е ярко по-дълго време и хората палят лампите по-късно. Но пък през днешния ден енергийната успеваемост на осветителните тела е доста по-висока, в сравнение с през 1980-те години, респективно
Всичко за Вашата сватба
спестяването не е изключително огромно. А и тъй като чесовниците се изместват с час напред, хората би трябвало да стават по-рано. Тъй като напролет и есента заран постоянно е много студено, в следствие лятното часово време води до нарастване на потребяваната топлинна сила, показва немската медийна мрежа RND.

Какви проблеми поражда промяната на времето за организма?

Хронобиологът Хенрик Остер изяснява пред web.de, че промяната на времето въздейства върху вътрешния часовник на хората: " Всяка клетка в тялото ни има собствен дребен часовник, който мери времето. Съществува и централен часовник, който управлява всички часовници и се грижи за регулирането на процесите в тялото ни денем. Това са да вземем за пример апетитът, сънят и храносмилането. Ако ставате с будилник, въпреки тялото ви да е желало да продължи да спи, действате против вътрешния си часовник ".

Хронобиологията е срещу промяната на времето два пъти годишно, акцентира Остер. " Тя нарушава ритъма и води до доста затруднения, тъй като се постанова да се трансформират доста тъкмо избрани във времето процеси, да вземем за пример в лечебните заведения или в селското стопанство. В този развой се позволяват и неточности. Това не би се случило, в случай че промяната
Всичко за Вашата сватба
не се извършваше. "

Експертът показва, че промяната на времето е особена обстановка, защото във външните условия не се трансформира нищо - слънцето не стартира да изгрява по-рано и да залязва по-късно. Ние сами се принуждаваме да влезем в друга времева зона. В първите дни множеството хора просто спят по-малко - не престават да си лягат късно, въпреки че би трябвало да стават рано. В тази преходна фаза поражда недостиг от сън и той трае няколко дни, до момента в който се реализира баланс. Ако се прекарва повече време на открито и заран овреме се гледа слънцето, това оказва помощ за изместването на вътрешния часовник.

" По-трудно се оправят тези, които са от късните хронотипове, така наречен сови - хората, които си лягат късно и биха желали и да стават по-късно. При тях изключително с въвеждането на лятното часово време акомодацията може да трае и повече от седмица ", показва Хенрик Остер. Той споделя, че здравите хора нямат проблеми с измененията, само че който страда от болести, може да изпита спомагателен стрес от измененията.

Как се отразява промяната на времето на стопанската система?

И икономическите специалисти от дълго време подлагат на критика промяната на времето.
Всичко за Вашата сватба
Тя не носи никакви стопански преимущества, по-скоро е противоположното, счита професорът по стопанска система Корбиниан декор Бланкенбург, представен от " Ханделсблат ". " Половингодишната промяна на часовото време всякога работи като спирачка на стопанската система: процесите стопират, чиновниците са недоспали, разписанията би трябвало да се нагласят към новото време ", разяснява той.

Същевременно липсва оценка на последствията от премахването на промяната на времето за вътрешния пазар на Европейски Съюз. Фон Бланкенбург предизвестява, че въвеждането на спомагателни часови зони - да вземем за пример в случай че Франция се придържа единствено към лятното, а Италия единствено към зимното часово време - би довело до осезаеми негативни резултати за търговията на Европа, написа
" Дойче Веле ".

Какво мислят елементарните хора по въпроса?

В днешна Германия 75 % от популацията са срещу промените на часовото време, а в европейски мащаб процентите са даже повече - 84. Данните са от изследване още от 2018-а година, само че по този начин и не са довели до реакции на политическо равнище.

 

Кои страни въобще не сменят времето си?

Сред страните, в които в никакъв случай не е имало промяна на времето
Всичко за Вашата сватба
са Саудитска Арабия, Индонезия, Камерун, Централноафриканската република и Конго. На Русия, Китай и Бразилия също не им се постанова да местят стрелките на часовника.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg