И тази година учениците от първи до четвърти клас няма

...
И тази година учениците от първи до четвърти клас няма
Коментари Харесай

Учениците до IV клас с маски в коридорите |

И тази година учениците от първи до четвърти клас няма да носят маски в час, само че ще са с такива в коридорите и общите елементи на учебните заведения, разясни просветителният министър проф. Николай Денков в утринния блок на Българска национална телевизия.

" Когато учителят е на разстояние от учениците, може да приказва без маска, тъй като би трябвало да преподава, само че в случай че се доближава до учениците, за понижаване на риска, би трябвало да си постави маската ", уточни той.

Има голяма разлика сред затворените пространства и открития въздух, съобщи министърът. Заразяването става през по този начин наречените аерозоли, които в отворено пространство доста бързо изсъхват, а в затворените пространства се натрупват. Това е и повода да се носят маски на закрито.

Министърът на образованието изясни, че родителите без проблем могат да заявят до 30 дни образование от у дома за своето дете.

" Ако приказваме за интервал над 30 дни, има по-специален режим. Трябва позволение от началника на районното ръководство по обучение и то с увещание, че ученикът е стимулиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, само че няма да изпадне от системата, а ще употребява отдалеченото образование оптимално дейно ", посочи Денков. 

Денков напомни и при какви условия ще се минава към отдалечено образование:

" Когато имаме висок % инфектирани деца - до 10%. Вторият случай е обвързван с първия - когато има прекалено много инфектирани учители, тъй че да не може да се реализира присъствено образование. Другият случай е, когато здравното министерство излезе с експлицитна наредба, че учебните заведения би трябвало да бъдат затворени или наред с другите заведения, или надлежно би трябвало да бъде понижен присъственият банкет - тогава може да се мине на ротация. "

Според министър Денков има голяма смяна на насоките за работа на учебните заведения от предходната година. " Миналата година тъкмо съгласно области напълно се затваряха образователни заведения и това е доста друго по отношение на в този момент. Това беше един от главните недоволства предходната година, че се затваряни учебни заведения, в които не е имало доста инфектирани лица, в които паралелките е можело а бъдат разместени ", изясни министърът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР