И тази година ще може да тръгнем по Неотъпкана пътека.

...
И тази година ще може да тръгнем по Неотъпкана пътека.
Коментари Харесай

Родопска гала

И тази година ще може да тръгнем по " Неотъпкана пътека ". Всъщност пътеката към този момент е извървяна един път и това беше предходната година на първото издание на едноименния фестивал за камерна музика в Родопите. Тази година той ще се организира от 2 до 5 август. Мястото е Ковачевица и Гоце Делчев - в читалище " Светлина " и Неврокопската митрополия.
В програмата са включени по-малко познати типичен и модерни камерни творби, а изпълнителите са българи, които живеят и работят в Европа и Америка.
Форматът се резервира - в програмата са включени познати и по-рядко изпълнявани типичен и модерни камерни творби, а изпълнителите са българи, които живеят и работят в Европа и Америка. Това са мецосопраното Мариана Карпатова, виолистите Веселин Тодоров и Румен Цветков, виолончелистите Иван Лалев и Волфрам Кьосел, контрабасистката Юлита Фъсева. Разбира се, с тях са и уредниците на фестивала пианистката Лора Чекоратова и цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков.

Специален посетител тази година е композиторката Добринка Табакова, която над 25 години живее и работи в Лондон. Тя е щатен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си и резидентен композитор на Радиооркестъра в Лайпциг за сезон 2017-2018 година Между оценките ѝ е първа премия за химн по случай Златния празник на кралица Елизабет Втора. Нейният първи авторски албум, String Paths, е номиниран на 56-ите награди " Грами ". Автор е и на музика за филми, сред които Adieu au langage на Жан-Люк Годар.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Добринка Табакова, чиито творби ще бъдат изпълнени на фестивала, е щатен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си, създател на музика за филми и танцови спектакли.

По нейни творби има танцови спектакли в Компанията в Сидни, Американската компания за съвременен балет и други Табакова е една от първите, които подават ръка на концепцията, тя е и кръстница на фестивала, давайки името му.

Ще бъдат изпълнени пет нейни произведения, измежду които " Танц по калдъръм ", " На скамейка под сянка ", и " Толкова разнообразни пътеки ". Така с изключение на пътеките и пътищата, другата сплотяваща тематика в репертоара на фестивала е за двете същински събития в живота: любовта и гибелта. Ще я открием по разнообразни способи в творбите на Шуберт, Бридж, Чайковски, Респиги, Шуман.

Финалният концерт е на 5 август с церемония концерт в Неврокопската митрополия в Гоце Делчев. И да не забравяме другите значими участници във фестивала - чаша вино и превъзходните гледки на Родопите.

Билети на място или в Epay Go.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР