И тази година хиляди старозагорци пренесоха дълго 300 м българско

...
И тази година хиляди старозагорци пренесоха дълго 300 м българско
Коментари Харесай

300-метров трибагреник измина пътя на свободата в Стара Загора

И тази година хиляди старозагорци придвижиха дълго 300 м българско знаме до мемориалния комплекс " Бранителите на Стара Загора ", трансформирал се в знак на героизма. За празника в Стара Загора - вижте повече от Тихомир Игнатов.

Стара Загора

За пета поредна година 300-метровото българско знаме измина пътя на свободата, носено на ръце от старозагорци под звуците на военната духова музика.

Трибагреникът беше повдигнат на монумента на Самарското знаме - знак на героизма на бранителите на града. По време на сраженията тук е бил ситуиран командният пункт на опълченците. В памет на героите проехтяха и топовни изстрели.
Стоян Проданов: Топовете са реплики на лек планински съветски топ. Той се е употребявал за планинските региони.
Различни части от историята е събрал и учителят Петър Иванов. Повече от пет години търси достоверни униформи и оръжия, носени от опълченците.
Петър Иванов: Искам младежите да се гордеят, че са българи. Пушката ми е създадена в град Лиеж в Белгия 1842 година Специална поръчка за войната сред севера и юга в Америка. Ходила е в Америка да взе участие и по-късно посредством български емигранти се е върнала в България.Елеонора Христова: Чувствам се като един същински българин, който се гордее със личната си страна с нещата, които сме постигнали. Атмосферата е в действителност възрожденска.  Как означават празника в Стара Загора? Как означават празника в Стара Загора?
Битката при Стара Загора е бойното кръщение на българското опълчение. Турската войска неведнъж превъзхожда бранителите на Стара Загора и след дни на...
Още по тематиката 141 години свободна България
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР