И тази година Google почете националния празник на България -

...
И тази година Google почете националния празник на България -
Коментари Харесай

Google ни поздравява за 145 години от Освобождението

И тази година Гугъл уважи националния празник на България - 3 март. С лого с българския трикольор и празнични фойерверки търсачката отбелязва 145 години от Освобождението на България.

Трети март бележи като крайъгълен камък в историята на българския народ подписването на Санстефанския кротичък контракт - на 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой), покрай Истанбул, сред Русия и нейните съдружници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга. Договор е подписан от съветска страна от граф Николай Павливич Игнатиев, съветски военачалник, политик и посланик, и един от основателите на Санстефански мир.

Датата поставя краят на Руско-турската война от 1877- 1878 година, само че и началото на Третата българска страна.

От този ден се вършат първите стъпки към одобряването на България за суверенна страна. Тя има редица права да желае признание и от други страни отвън подписалите Санстефанския кротичък контракт, както и правото на интернационалните търговски отношения; да подписва финансови и административно-правни контракти със единодушието и утвърждението на сюзерена Турция, както и да има лична армия и полиция.

За първи път Трети март се празнува през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът стартира да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като народен празник денят е маркиран през 1978 година във връзка на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става формален празник.

През 1990 година, когато в България започнаха измененията, с решение на Великото национално заседание, датата бе оповестена за народен празник на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР