И Словото стана плът, и живя между нас..., и ние

...
И Словото стана плът, и живя между нас..., и ние
Коментари Харесай

Рождество по плът на нашия Господ, Бог и Спасител Иисус Христос

" И Словото стана плът, и живя сред нас..., и ние видяхме славата Му ". (Йоан 1:14)

В последните епохи преди Рождество Христово Юдея се намирала току-речи непрекъснато под тежкото робство на иноплеменници: отдолу под владичеството на персийците тя предходна под властта на Александър Велики, а след неговата гибел - под владичеството на египтяни, сетне на сирийци, а след кратковременна самостоятелност - под властта на римляните, които обложили юдеите с налог и за цар сложили Ирод.

Страдайки под непознато робство, юдейският народ се утешавал с вярата за скорото идване на Спасителя или Месия - Христа, обещан от всички пророци.

Пророчествата ясно определяли и времето, и мястото на Спасителевото раждане. Пророк Даниил предсказал, че Христос ще се яви след 490 година от възобновяване на Йерусалимския храм; оракул Михей означил мястото на Неговото раждане - Витлеем (Мих. 5:2; Мат. 2:6).

С доближаване на указаното време всички очаквания на юдеите се устремили към идването на Месия, от Когото те очаквали за себе си великолепие и популярност.

Чудесните личби, които ставали при раждането на Йоана Предтеча, бързо се разнесли по планинската страна на Юдея. Пророческите думи на духовник Захария, внушени му от Св. Дух, ясно посочвали приближаващото се явяване на Спасителя: " И ти, младенецо, ще се наречеш оракул на Всевишния, тъй като ще вървиш пред лицето на Господа, с цел да приготвиш Неговите пътища " (Лука 1:76). Но юдеите още не знаели за благовещението, пратено на св. Дева Мария. Като приела с религия думите на архангела, който й известил, че ще роди Син, Който ще се назова Син Божи, тя смирено пазела тая новина в сърцето си. Нейният избраник Йосиф разбрал за това от ангела, който му се явил насън.

Йосиф, въпреки да произлизал от царския Давидов жанр, живял в труд и беднотия. Той бил дърводелец и с упражняването на този поминък изкарвал прехраната си.

Когато наближило време Мария да роди, необикновен случай я повикал с Йосиф във Витлеем. Римският император Август заповядал да се направи национално броене в цялата обширна империя. Всеки отивал да се запише в това място, където бил роден. Йосиф трябвало да отиде във Витлеем, бащиния Давидов град.

Витлеем бил нищожен град в покрайнините на Йерусалим. През време на преброяването той се оказал дребен да побере пристигналия в него народ. Йосиф и Мария не могли да намерят място в гостоприемницата и били принудени да се подслонят отвън града в една пещера, където нощно време пастирите затваряли добитък. Тук Мария родила Сина си, повила Го в пелени и Го положила в яслите, където били привързани осел и вол, които със своето дишане съгрявали божествения Младенец.

Първата новина за това велико събитие ангелите съобщили на смирените пастири, които недалече от Витлеем пазели в полето стадата си. Ненадейно те видели на небето чудна светлина, и ангел Божи им се явил в небесна популярност. Бедните пастири се уплашили от чудното привидение, само че ангелът им споделил:

" Не бойте се! Ето, благовестя ви огромна наслада, която ще бъде за всички индивиди! Защото през днешния ден ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ. И ето ви белег: ще намерите Младенец повит, легнал в ясли " (Лука 2:10).

Щом ангелът произнесъл тия думи, внезапно се появило голям брой небесни сили, които хвалели Господа и пеели:

" Слава във висините Богу, и на земята мир, сред индивидите снизхождение! " (Лука 2:14)

Когато се прекратило чудесното събитие, изумените и зарадвани пастири си споделили един на различен: " Да идем до Витлеем и да забележим случилото се там, за което ни възвести Господ! " Като пристигнали до пещерата, те намерили Младенеца, легнал в ясли, поклонили Му се и по-късно разказали на всички за това, което видели.

След известно време в Йерусалим пристигнали мъдреци от Изток. Известно е, че в миналото в Халдея оракул Даниил бил подложен от Навуходоносор за шеф над езическите мъдреци (Дан. 5:11).

Трябва да се допуска, че тогава той разкрил на халдейските мъдреци своето знамение за времето, когато ще се роди предстоящият от юдеите Месия (Дан. 9:24-27).

Това знамение било излъчено от потомство на потомство. И когато на Изток се появила невероятна звезда, мъдреците разбрали, че пророчеството се е изпълнило. Тогава те, не без изключително подстрекателство от горната страна, се отправили към Йерусалим да се поклонят на родилия се юдейски цар.

Следвайки източния бит да се сервират на царете блага, те взели със себе си злато, ливан и смирна, и като пристигнали в Йерусалим, питали: " Где е новородилият се Цар Юдейски? Видяхме звездата Му на Изток и дойдохме да Му се поклоним ". Цар Ирод, като разбрал това, се смутил, събрал първосвещениците и учените книжници, и ги питал: " Где би трябвало да се роди Христос? " Те дали отговор: " Във Витлеем Юдейски, както е казано в пророчествата ". Тогава замисляйки зло, царят повикал мъдреците и им споделил: " Идете, разпитайте грижливо за Младенеца и като Го намерите, обадете ми, с цел да ида и аз да Му се поклоня! " Мъдреците незабавно отпътували, и звездата, която те видели на Изток, им показвала пътя. Тя се спряла на същото място, където бил Младенецът. Като влезнали, те Му се поклонили и с страхопочитание Му поднесли скъпоценните блага. Така се изпълнили пророчествата, които преди толкоз епохи предсказвали идването на Избавителя.

Мъдреците, като се поклонили на Иисуса Христа, отпътували по различен път за своето родно място, тъй като получили от Бога насън заръка да не се връщат при Ирод. На Йосиф също насън се явил ангел и му споделил: " Стани, вземи Младенеца и майка Му и бягай в Египет, и остани там докле ти кажа! Защото Ирод ще търси Младенеца, с цел да Го погуби ". Йосиф извършил заповяданото и същата нощ отпътувал за Египет, където живял до гибелта на Ирод.

Преданието приказва, че през време на пътуването светото семейство било нападнато от разбойници, и един от тях, като видял Иисуса, се удивил на хубостта Му и удържал другарите си, като споделил: " Не им правете зло! Ако Бог вземеше на Себе Си човешки облик, не щеше да бъде по-прекрасен от тоя Младенец ". Тогава пресветата Дева споделила на разбойника: " Тоя Младенец ще ти се отплати с положително, задето в този момент Го резервира ". Той бил същият бандит, който по-късно бил разпнат отдясно на Христа, покаял се, повярвал в Него и чул думите: " Истина ти споделям: през днешния ден ще бъдеш с Мене в парадайса " (Лука 23:43).

Изобщо преданието за пътешествието на божествения Младенец и пречистата Му майка се запазило живо в оная страна. Досега демонстрират мястото, където те почивали под смоковнично дърво. Близо до това дърво тече отлично явилият се за светите пасажери извор, от който те пили и в който пресветата Дева къпала божествения Младенец. Явяването на божествения Младенец в Египет се ознаменувало и с велико знамение: идолите на Египет незабавно паднали и се счупили.

Ирод чакал мъдреците, само че като видял, че не се връщат, и страхувайки се за своя трон, решил да погуби Младенеца. Като не знаел по какъв начин да Го откри, той заповядал да избият във Витлеем и в покрайнините всички младенци от мъжки пол от две години и надолу. Това извънредно злочинство било осъществено и изпълнило цялата страна с рев и стенание, само че не постигнало задачата си, тъй като Иисус Христос към този момент не бил тогава във Витлеем. Избиването на витлеемските младенци се възпоменава от Църквата на 29 декември.

А в деня на Рождество Христово Църквата пее:

" Твоето Рождение, Христе Боже наш, огря света със светлината на познанието, тъй като при него чиновниците на звездите посредством звезда се учеха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и Тебе да признават за Изток от горе. Господи, популярност на Тебе! "

" Днес Девицата ражда Предвечния; а земята предлага пещера на Непристъпния; ангели дружно с пастирите славословят, а мъдреци по (указание на) звездата пътешестват; тъй като поради нашето избавление се роди младо Отроче – предвечния Бог! "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР