И ректорът на УНСС коментира бомбените заплахи в училищата: Това е

...
И ректорът на УНСС коментира бомбените заплахи в училищата: Това е
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС за бомбените заплахи: Тероризмът сменя тактиката си

И ректорът на УНСС разяснява бомбените закани в учебните заведения: 

" Това е в действителност тероризмът – с доста малко старания, с доста малко средства, с един имейл, пратен до десетки адреси, може да се сътвори тревога в обществото ".Това сподели за предаването " България, Европа и светът на фокус " в ефира на " Радио " ректорът на Университета за национално и международно стопанство (УНСС), висшето образователно заведение, което беше застрашено с бомба тази заран, проф. доктор Димитър Димитров. 

Професорът посочи, че сега се избират така наречен " меки цели “, които не са предпазени като изясни, че в случай че това зачести, несъмнено би трябвало да се подхващат и други ограничения.

По думите му такива ограничения могат да бъдат видеонаблюдение, специфичен пропускателен режим или идентификация на посетителите. Той разясни още, че досега не са подхванати такива ограничения, тъй като не се постанова и се пазят повече държавни институции, военни обекти или обекти на сериозната инфраструктура.

" Тероризмът сменя тактиката си и търси където може да провокира подобен психически резултат дори, не се постанова да се поставят и взривни устройства ", съобщи ректорът на висшето образователно заведение.

По отношение на връзка сред офанзивите и времето, в което се случват – няколко дни преди изборите, проф. доктор Димитър Димитров счита, че и такава догадка може да бъде обсъждана, само че зависи от кое място е източникът. Той направи съмнение, че верояятно офанзивата е осъществена от начинаещи хакери. " Така необразовано написаното писмо с неточности и несъмнено преведено, може да е някой новак хакер, който опитва такива неща. Но тук се демонстрира някаква систематичност в това нещо ", сподели той.

" Разбирам за едно-две учебно заведение или за един-два университета, да, само че тука през вчерашния ден бяха учебни заведения, през днешния ден са университетите, и въпреки всичко изборите са в края на седмицата, от време на време се тестват и реакциите на правоохранителните органи и по какъв начин те ще могат да се оправят с сходни обстановки. България има потенциал, има капацитет за тези неща, имаме и съдружници, тъй че би трябвало да се оправим с тази обстановка ", безапелационен бе професорът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР