И ран съобщи в неделя за "инцидент" в завода за

...
И ран съобщи в неделя за "инцидент" в завода за
Коментари Харесай

Инцидент в ядрен обект в Иран. Подозират кибератака от Израел

И ран заяви в неделя за "инцидент " в завода за обогатяване на уран в Натанз. Няма потърпевши, нито замърсяване.

Проблемът е бил обвързван с електроразпределителната мрежа, сподели по държавната телевизия Бехруз Камалванди, представител на Иранската организация за нуклеарна сила. Той увери, че няма ранени, нито замърсяване.

Ден по-рано в Натанз в нарушаване на договорката със международните сили от 2015 година започнаха работа нови центрофуги, способни да обогатяват уран до по-високи равнища. Пред юли предходната година в подземния цех в Натанз стана детонация, която управляващите нарекоха опит за саботиране на иранската нуклеарна стратегия. Подозренията бяха хвърлени върху Израел.

Също в неделя израелското публично радио заяви, представено от Ройтерс, че разследващата организация Мосад е направила хакерска атака против завода в Натанз . Радио Кан се базира на неуточнени разследващи източници.

Случаят може да изостри още повече напрежението сред Израел и Иран, които към този момент са въвлечени в подмолна война в Близкия изток. Възможно е и той да затрудни връщането на близкия израелски съдружник Съединени американски щати в интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, отбелязва Асошиейтед прес.

Предполагаемата хакерска атака съответства с визитата в Израел през днешния ден на американския министър на защитата Лойд Остин. Той се срещна с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който е един от най-яростните съперници на иранската нуклеарна договорка.

Иран назова случая в Натанз "терористичен акт " против нуклеарната стратегия . "Ислямска република Иран, осъждайки тази безполезна акция, акцентира нуждата интернационалната общественост и Международната организация за атомна сила да се изправят против този антиядрен тероризъм ", съобщи в официално съобщение ръководителят на Иранската организация за атомна сила Али Акбар Салехи. Той не насочи обвинявания против формация или страна по отношение на случая, нито даде детайлности за ситуацията в завода. "Тази акция отразява... неуспеха на съперниците на договарянията... за повдигане на жестоките наказания " на Съединени американски щати против Иран, означи в това време Салехи. Той имаше поради договарянията във Виена за връщане на Съединени американски щати в интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР