И през изминаващата година София не успя да се приближи

...
И през изминаващата година София не успя да се приближи
Коментари Харесай

София 2019 - зеленото е още мечта

И през изминаващата година София не съумя да се приближи към бляна си за зеленина. Застрояването продължи с гневни темпове, несигурните опити за битка с мръсния въздух не дават резултат, чистотата по улиците към момента е фантазия. Зародиха се значително цивилен начинания, носещи в наименованието си думата " зелен ", всички водени от предпочитание за чиста околна среда, повече паркове, градинки, полянки и дървета и за по-малко бетон. И през тази година хиляди се сплотиха и направиха самобитна протестна вълна, водени от свои си, локални дела, само че под общо мото - срещу безразборното строителство. Някои от останаха разочаровани от незаинтересоваността на общинската власт, други реализираха единични триумфи в борбите си, само че съвсем никой не се добра до цялостна победа.

Силата на волята на столичани стигна до реализирането единствено на частична смяна на изборите през октомври. Решителността им се материализира в отменяне на управническото статукво в няколко столични региона, само че не и на централната власт на " Московска " 33. Предстои да забележим по какъв начин ще отвърне на гласуваното доверие кметът Йорданка Фандъкова през идващия четиригодишен мандат.

По традиция годината стартира и изтича с вести за мръсния въздух в столицата. Отчет какво е направено от виновните органи за този интервал обаче липсва. И това не е инцидентно, тъй като описът с подхванатите ограничения би бил прекомерно пай. Кметството към момента прави политики в тази сфера, работи по планове, лежи на обещания.

Филтър... и отново мъгла

Така да вземем за пример при започване на годината стана ясно, че ще се финансират слагането и поддръжката на филтри на комините на здания, които се отопляват на твърдо гориво. До края на 2023 година те би трябвало да са 2000. Едва в края на годината обаче администрацията потегли към реализирането на плана и стартира да слага първите 180 от тях. По друга стратегия общината пък още събира заявки за безвъзмездна промяна на печките на твърдо гориво с по-екологични други възможности. През лятото се сложи началото на монтирането на 22 нови сензорни станции, с които да се следи качеството на въздуха по девет индикатора в цяла София. Системата обаче още се тества. За подхванатите ограничения - толкова. И в този миг всички софиянци изпитват на гърба си резултата от тях.

Докато невидимата атмосфера резервира дъха на прахуляк, забележимият веществен свят към столичани продължи да се трансформира. Багерите не стопираха да дълбаят, а крановете да подвигат етажи на нови здания. Квартали като " Дружба ", " Младост ", " Дианабад ", " Обеля " към момента се задъхват от набезите на строителна техника без съвсем никакви изгледи те да бъдат спрени законово. Носят полза другаде... Борещите се за правдивост и слънчева светлина поданици на регионите към момента се одобряват с детайли на подбив от локалната власт, която рядко откликва с нужната съвестност на настояванията им.

Сянката на " Графа "

Който е считал, че сагата с ремонта на ул. " Граф Игнатиев " е останала в 2018-а, той е бил просто доверчив. Сянката на " Графа " към момента тегне над имиджа на общинското управление. Цяла година изникваха недостатъци, вършиха се поправки на емблематичния ремонт, допускаха се нелепи осъществявания на образни детайли като водната стена на пл. " Гарибалди ", оприличена на надгробна плоча. Върхът на недомислиците бе доближат с акулските перки, за чието унищожаване бяха нужни месеци. Говореше се за санкции, наказания, санкции, само че какъв брой от тях са платени и по какъв начин са " избити " парите, с цел да се изплатят, надали ще има доклад.

Пълно крушение претърпя и почналият злощастен ремонт на Западния парк. Точещото се месеци, с неведнъж пренастройвани графици обновяване, по този начин и няма да завърши скоро поради неточност в плана. Затова и главните алеи на парка са непроходими с изгледи да се благоустроят през по-следващата година.

Така че неслучайно софиянци подскачат като ужилени, щом чуят за иден ремонт в града. Именно по тази причина са изключително чувствителни към замисляните преустройства на най-знаковите площади в столицата - пред храм-паметника " Св. Ал. Невски " и пред църквата " Света Неделя ". Работата и по двата грандиозни плана към този момент буксува на равнище проекти, придружена е от кавги и разногласия най-много в професионалните среди. Какво ли ще се случи, когато се мине към стадия на строителни действия?

Детски градини и налози

Изтичащата година още веднъж не се оказа задоволителна за кмета Фандъкова и екипа й да обезпечат задоволително места за децата в яслите и градините. Работата им в това отношение може да се дефинира като цялостен неуспех, откакто дефицитът тук-там още веднъж бе четирицифрен. Кметицата пък продължи да се хвали с трицифрен брой новопостроени градини, а в лутаницата сред същинските цифри родителите изпадаха в нервност къде да дянат малчуганите си, дали да вървят на работа, да търсят ли частни градини, кооперативи или детегледачки. Очевидно групата на ръководещите и групата на майките живеят в паралелна действителност, която ще се придвижи и в 2020 година, когато плануваното " огромно " строителство на забавачки ще продължи, а хлапетата ще стоят по виртуалните опашки на чакащи заветния имейл за банкет.

За да запуши тези пробойни, кметската администрация след изборите, несъмнено, стресира софиянци с новината за повдигането на два налога. В края на годината тя не се сети да направи най-малко един потребен ход. Вместо да дава обещание, че увеличените пари от данъците за коли и покупко-продажбата на парцели ще отидат за превоз и градинки, можеше да пренасочи тези пари за децата. Дали посредством градеж на нови здания на ясли и градини, дали за спомагателен личен състав за препълнените групи или за друга форма за компенсиране на неприетите... Уви, с 38-те милиона лв. ще се пълнят други дупки, които засягат по-важни персони от подрастващите.

Всъщност, по нищо не пролича, че 2019-та минава под знака на локалните избори. Поне това не беше демонстрирано от ръководещите посредством дейностите им. Те подчиниха акцията си единствено на голи обещания, които лека-полека и последователно евентуално ще се не помнят през идната година. А София ще продължи да пораства, без да зеленее.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР