И последната барикада в Северно Косово беше отстранена, съобщи сръбската

...
И последната барикада в Северно Косово беше отстранена, съобщи сръбската
Коментари Харесай

Последната барикада в Северно Косово е отстранена

И последната укрепление в Северно Косово беше отстранена, заяви сръбската национална телевизия РТС.

Силите на мироопазващата задача на НАТО в Косово КейФОР са премахнали двата камиона, блокиращи пътя Косовска Митровица – Рударе.

На 29 декември стартира премахването на барикадите в Северно Косово, като косовските сърби отстраниха множеството заграждения, само че останаха двата камиона, изгорени от тях.

Косовските сърби издигнаха първите барикади на 10 декември, като в продължение на двадесет дни блокираха пътищата и някои гранични пунктове в Северно Косово.

Косовските сърби стачкуваха против ареста на някогашния сръбски чиновник на косовската полиция Деян Пантич, който съгласно косовските управляващи е провел набези против изборни органи.

След като Пантич беше освободен от пандиза под домакински арест, а сръбският президент Александър Вучич беседва с представители на сърбите от Косово в Рашка, стартира и премахването на барикадите в северната част на Косово.

Последното изостряне на рецесията в връзките Косово - Сърбия стартира с решението на държавното управление в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на колите на косовските сърби с косовски. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а елементи на косовската полиция минаха в обитаемоте най-вече със сърби региони.

След договаряния и компромис към този момент Прищина се отхвърли от промяната на регистрационните номера, само че напрежението беше подхранено от арестите на косовски сърби.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР