И по време на второто заседание на временната парламентарна комисия

...
И по време на второто заседание на временната парламентарна комисия
Коментари Харесай

Комисията Gemcorp изслуша само Александър Николов - Петков, Василев и Бориславова не се явиха

И по време на второто съвещание на краткотрайната парламентарна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия към подписването на меморандума сред България и компанията Gemcorp породиха разногласия на висок звук сред депутатите.

Единственият, който се яви, с цел да бъде изслушан беше някогашният енергиен министър Александър Николов, до момента в който съпредседателите на Продължаваме промяната Асен Василев и Кирил Петков, както и някогашният консултант на Петков -Лена Бориславова не се явиха, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Десислава Трифонова от ГЕРБ попита кои са притежателите на Gemcorp и IP3 Corporation. Бившият енергиен министър Александър Николов съобщи, че притежател на Gemcorp е Атанас Бостанджиев.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи попита по какъв начин с една техническа неточност се заменило името на едната компания и уточни, че общото сред двете компании е само Gemcorp. Николов пък му отговори, че е подписан контракт единствено с една компания.

Илиян Йончев от Българска социалистическа партия изясни, че в подписания меморандум точка 1 и 2 касаят доставката на газ. Той попита някогашния енергиен министър дали не счита, че меморандумът е влезнал в деяние и дали не са осъществени някакви дейности. Николов изясни, че на първата страница на меморандума написа, че той е необвързващ документ. " Няма меморандум, който да е подписан за доставка на газ ", безапелационен е той.

Теменужка Петкова от ГЕРБ имаше въпрос обвързван с обрисуваната рамка за междуправителствено съглашение сред България и Съединени американски щати за взаимна работа в региона на нуклеарната енергетика включена в меморандума. Бившият енергиен министър уточни, че " няма нарушен член в каквото и да било ". " С наслаждение ще чакам нотификация от Европейска комисия за този меморандум. Надявам се документите да стигнат до Европейска комисия. ", изясни Николов.

Петкова пък му отговори, че е трябвало той да нотифицира Европейска комисия, а не в този момент да приканва това да се направи.

Десислава Трифонова от ГЕРБ изрази отношение от името на ПГ на ГЕРБ и уточни: " Беше разочароващо, тъй като не получихме нова информация. Не разбрахме кой е притежател на тези две компании. За нас е безусловно неприемливо, че не са осъществени никакви инспекции. Много е разочароващо, че не получихме отговори с документи ", сподели тя.

Венко Сабрутев от Продължаваме промяната също изрази отношение от името на своята ПГ по тематиката. Той уточни, че са се прецизирали няколко неща, като първо той акцентира, че става дума за необвързащ меморандум за съгласие. " В двете съвещания стана ясно, че към този миг меморандумът е към този момент преустановен. Има импортирани публични писма от двете компании за отвод от искания, посочи се, че няма открити последствия след подписването на меморандума ", изясни той.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи сподели, че не е чул отговор на нито един въпрос. Той разяснява, че няма по какъв начин да не означи безмълвното присъединяване на Продължаваме промяната и на Демократична България, както и обстоятелството, че Александър Николов е единственият който изслушват.

Искра Михайлова от Възраждане сподели, че от чуването на Николов не са чули нищо ново, само че са пробвали да бъдат дезинформирани. " Положителното е, че се сдобихме с документи и получихме противоположното на отговори от министъра, който по това време се е занимавал с енергетика. Смятам, че отчетът, който ще излезе ще бъде абсурден и би трябвало да бъде показан пред съответните органи ", безапелационна е тя.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия също означи, че Александър Николов се е явил самичък. " Той или не желае да каже цялата истина или се пробва да замълчи. Ние не разбрахме какви са тези компании ", акцентира той.

Георги Самандов от Български напредък изясни, че от чуването са се разбрали две значими неща - договорът е подписан от Министерство на енергетиката и е преустановен от Министерски съвет. " Българската енергетика не би трябвало да се ръководи от лаици, не имам предвид Министерство на енергетиката, а хората, които стоят зад подписването на меморандума ", безапелационен е той

Иво Атанасов от Продължаваме промяната изясни неналичието на двамата съпредседатели на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев. Той означи, че сега в Народното събрание се организира парламентарен надзор, на който те участват и затова те не вземат участие в чуването.

Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката означи, че е взето напълно умишлено решение да не се взима под внимание мнението на юристите в Министерство на енергетиката преди подписването на меморандума. " В момента работи моето писмо за преустановяване на меморандума ", изясни той и добави, че макар, че имаме индикация от двете страни, че няма да имат искания, те към момента не са го създали по формалните канали. " Щети за момента няма открити, само че това е тъй като още не сме приключили цялата инспекция ", акцентира той. " Няма отчети за пътуванията на някогашния министър на енергетиката. Няма разбори и някаква логическа подготовка и документи по доста други тематики ", сподели още той.

Иво Атанасов от Продължаваме промяната попита Христов дали в границите на 3 месеца, в които той е бил министър не е знаел, че има меморандум.

Христов разяснява, че откакто почнали инспекция са разкрили, че меморандума към момента работи и незабавно по-късно са подхванали съответните дейности за неговото преустановяване. Атанасов му отговори и го упрекна, че не прави разлика сред другите типове документи и повтаря тезите на ГЕРБ по тематиката.

Гален Монев от Български напредък попита министъра дали плановете включени в ПВУ са били обвързани с меморандума.

Росен Христов му отговори, че меморандумът е толкоз изчерпателен, че тези планове попадат в меморандума, само че нямат съответни данни за това. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР