И от Северна Македония, и от България се очакват резултати.

...
И от Северна Македония, и от България се очакват резултати.
Коментари Харесай

Северна Македония: Пътната връзка между Скопие и София не може да е само наш ангажимент

И от Северна Македония, и от България се чакат резултати. Това сподели министърът на външните работи Буяр Османи в извънредно изявление за bTV. Според първия македонски посланик обществото не бяга от тематиката за репресираните българи по времето на югорежима.

Какъв знак е за Вас това посещаване?

Мисля, че беше чудесно обръщение, че в първия работен ден на нашето ново държавно управление се състоя първото посещаване на вашия министър председател тук, което има и символика, има и същност. Символиката е, че ние сме най-близки съседи, само че същината е, че в една положителна, градивна атмосфера, в атмосфера на персонално доверие, се сътвори платформа за продължение на диалозите.

Нашият министър председател пристигна в Скопие с формулата - действителни резултати. Те се чакат от Вас.

В връзките сред двете страни се чакат резултати и от двете страни. Например пътната връзка сред Скопие и София не може да е единствено наш ангажимент, нашият ангажимент е до Крива Паланка, граничният пункт Клепало от наша страна е приключен, чакаме вие да го завършите от ваша страна. Аз имам една теза, че нашите връзки не може да се основават единствено на политическото доверие и политически контракт. Ние би трябвало да се опрем на мрежа от съдействие с контакти и връзки, хора, бизнеси, университети, които ще остават крепко свързани даже и политическото съдействие да се наруши, тази мрежа ще остане здрава.

Историческата комисия е блокирана от доста време, това и на Вас Ви е известно. По какъв метод тя ще бъде преконструирана?

Какво съм забелязал - тяхната динамичност е правопропорционална на политическата динамичност. В момента, когато климатът се утежни, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да създадем един разбор на опита, който е насъбран дотук, без да давам съответен образец. Ние до момента сменихме двама представители в комисията, България няма смяна в състава, може би би трябвало да се възползва от нашия опит, само че не предпоставям такава стъпка, единствено разтварям тази тематика, защото и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна.

Как гледате на това изискване на България да се запише в конституцията на Северна Македония, че българите са част от държавотворците на нашата съседка?

Република Северна Македония е известна в света със степента на груповите права на жителите, изключително след подписването на Рамковия контракт, който постанови връзките сред страната и етническите общности. Не виждаме нищо проблематично да се включи и която и да е друга етническа общественост, да се интегрира, само че и да покаже отговорност и преданост към страната. Специално аз мога да приказвам за Рамковия контракт, бидейки представител на етническа общественост тук, която е получила придобивки от Рамковия контракт, само че той не беше единствено за албанците и турците, и сърбите, и власите, и ромите, само че може и българите станат част него.

Беше обявено, че до 60 дни ще изпратите дипломат. Така ли е, разбирам към този момент и името му е известно?

Съгласен съм с вас, че е пропуск през тези години нямахме дипломат в София, изключително когато имаме въпроси за решение. Нашият проект е още в първите седмици на активността на новото държавно управление да вземем решение и да изпратим наш представител. Все още нямаме одобрено име, само че имаме хрумвания и размишления по тематиката, уповавам се че в идващите дни аз като министър ще направя предложение.

Един доста внимателен въпрос за България - реабилитацията на българите, които са преследвани от югославския режим. Как стои за Вас този въпрос?

През 2006 година нашият парламент излезе с декларация опрощение към фамилиите на жертвите на комунизма, в този момент сме подготвени да превърнем декларацията в позиция на самостоятелната страна Северна Македония, както и други практични аспекти - достъпът до архивите и по-късно отварянето на самостоятелните случаи, доколкото има нужда да се беседва за тях, а за какво не и да се процесуира, доколкото има законова опция за това. Целта е този въпрос към този момент да не бъде мит, този въпрос да не се употребява в политическия дневен ред на който и да било. Мисля, че македонското общество не бяга от тематиката и ние сме подготвени да стартираме този развой.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР