и още няколко западни медии твърди, че български гранични полицаи

...
и още няколко западни медии твърди, че български гранични полицаи
Коментари Харесай

Случаят на границата ни: Разследването на Скай Нюз и реакциите у нас

и още няколко западни медии твърди, че български гранични служители на реда са стреляли и ранили сирийски жител, направил опит да премине нелегално в България от Турция.

От малкия екран излъчиха видеоклип, сниман от мигранти, в който се чува изстрел. Кадрите са публикувани от нидерландска неправителствена организация, която се занимава с интернационалните следствия. Българското министерство на вътрешните работи удостовери за случая на 3-ти октомври, само че отхвърля наши чиновници да са стреляли по мигрантите.

Репортажът се появява след оповестената позиция на Нидерландия, че ще наложи несъгласие върху приемането на страната ни в Шенген.

А случаят, за който става дума в материала, се е случил месец преди български .

Какво още се твърди в следствието на " Скай нюз " - вижте



Разследване е имало, освен това освен в България, само че и в Турция. Оказа се, че екипът на " Скай Нюз " е бил в детайли осведомен, че българските гранични управляващи са осъществили контакт с турските си сътрудници още сега, когато групата от към 70 мигранти се е пробвала да премине през граничната вадичка.

Турски граничен наряд е прибрал незаконните мигранти навътре в Турция. А следствието в двете страни е открило, че от българска територия няма създаден изстрел .



Министерство на вътрешните работи даде цялостната позиция, която е изпратена на екипа на Скай нюз за случая на границата, само че тя не е отразена напълно в репортажа. По време на случая българските гранични служител на реда са замеряни от незаконните мигранти с камъни и има ранен служител на реда. За това създателите на репортажа са били осведомени, само че то не е част от материала ми.

И още нещо в интернет има уебсайт, а в една от обществените мрежи и група, в която незаконни мигранти всеки ден разгласяват клипове с сходно наличие, даже доста по-брутално от разнообразни граници на Европейски страни, множеството част от шенгенското пространство. Този клип, обаче там го няма.



От цялостната позиция, която от Министерство на вътрешните работи са изпратили до създателите на репортажа, излъчен по " Скай Нюз " излиза наяве, че случилото се на границата е по-различно от показаното. Групата с мигранти стигнала до браздата с България и видяла полицейския патрул. Оттеглила се към вътрешността на Турция и по-късно се върнала още веднъж, като почнала да замеря българските гранични служители на реда с камъни през оградата.

" Нашите гранични служители на реда, в това число и в този случай са подложени на изключителна експанзия. Можете да забележите по какъв начин наподобява главата на граничен служител на реда. Такава експанзия, която води до осакатяване на чиновници, която води до разрушение на местата, където тези чиновници би трябвало да извършват отговорностите си, ще бъде посрещната с нужните ответни ограничения ", сподели Иван Демерджиев, длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи.



Министър Демерджиев разяснява и изказванията на представящия се за потърпевш незаконен мигрант, че български граничен служител на реда е създал изстрел от българска към турска територия и го ранил тежко.

" Не, не е правилно изказванието. Смесена българо-турска комисия проверява този случай още от 1 октомври. Имаше такива недоволства и изказвания, турската страна незабавно ни ги даде като данни. Изпратили сме екип, тече следствие. Включително, доколкото ми е известно, такова следствие тече и в прокуратурата ", сподели Иван Демерджиев.



" Мисля, че сътрудниците от Министерство на вътрешните работи дадоха подробна информация, която открива друга от твърдяната конюнктура, т. е., че не е имало пукотевица. Доколкото ми е известно има инспекция в Бургас, която прокуратурата в Бургас не е установила също тези условия в този тип, който се оповестяват медийно ", сподели основният прокурор Иван Гешев.

От Министерство на вътрешните работи са уведомили създателите на репортажа, че по сигнал на българските управляващи турски граничен патрул е прибрал цялата група мигранти и те не са напускали територията на Турция. Месец по-късно двете страни са разискали резултатите от следствието и е открито, че изстрелът, който се чува на видеото не е създаден от територията на България.

" С Турция имаме положително взаимоотношение на равнище прокуратура, което аз мога да отговоря, извънредно добър контакт с сътрудниците, при съответни молби за правна помощ и въпроси, които касаят съответни наказателни производства в двете страни имаме извънредно положително взаимоотношение на равнище прокуратура и правосъдна власт. Сега на равнище изпълнителна власт, Министерство на вътрешните работи доколкото ми е известно има извънредно положително взаимоотношение ", сподели Гешев.



Според арабиста Владимир Чуков такива разкази за принуждение по европейските граници незаконни мигранти от Близкия Изток и Северна Африка разгласяват в група в обществена мрежа, както и в преднамерено основан интернет уеб страницата на арабски език. Дори в едно от последните оповестени видеа се хвалят по какъв начин прескачат с парапланер гранична ограда сред Мароко и испанския град Мелийя в Северна Африка.

" Разказът, който чухме от това момче, е доста подобен с сходен вид разкази. Бият ги, взимат им телефоните, те няма с какво да снимат, нали забележете ", сподели Чуков.

Според Чуков, безусловно неправдоподно звучи и тази част от описа, в която се разказва, че граничните ни служители на реда са извършли " непристоен " обиск на дамите и са показали жестоко отношение към тях.

" Ето това нещо подсказва, че това е история, която авансово е написана. Подобен вид история пресъздава метода, по който полицията в техните страни потушава демонстрации. Отношението към дамата в нашето общество и тяхното общество е радикално друго. И този, който е скалъпил тази история не е психолог, не познава нашето общество. Т.е. това е нещо, извадено от котекста и мисля, че всеки един образован човек може да се досети за какво го изкарват в този момент. Буквално два дни преди едно съдбоносно гласоподаване за Шенген ", сподели Чуков.

" И в случай че до през вчерашния ден ни убеждаваха, че нашата граница може да се мине против 50 евро, в този момент пък ни убеждава тъкмо противоположното, че ние 9 пъти възпираме някой да премине и по в миналото използваме оръжие. Ми, по в миналото може да използваме оръжие, само че не и в този случай. Благодаря ви ", съобщи министърът на вътрешните работи Демерджиев.

Няма данни в тази група от близо 70 мигранти направила несполучлив опит да премине границата ни да е имало дами.



Европейската комисия също реагира на репортажа, излъчен то " Скай Нюз ", като представител на комисията прикани управляващите да изяснят всичко по случая.



От Министерство на вътрешните работи акцентират, че при защитата на границата прецизно се съблюдава Шенгенското законодателство, както и приниципа да се опазват здравето и живота както на незаконните мигранти, по този начин и на граничните служители на реда. И основният прокурор съобщи, че България покрива напълно стандартите на Шенген.

По тематиката работиха: Иво Никодимов, Десислава Маркова и Йоана Миланова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР