И обществените, и политическите нагласи очакват съставяне на редовен кабинет,

И обществените, и политическите нагласи очакват съставяне на редовен кабинет, ...

Кабинетът "Николов" - каква ще бъде развръзката при гласуването в НС?


И обществените, и политическите нагласи очакват съставяне на редовен кабинет, макар и с публично непозната фигура за премиер в лицето на Пламен Николов.

"Той е алтер его, другото лице на двойнствената стратегия на "Има такъв народ". Той е противоположността на Слави Трифонов и Тошко Йорданов. Посланието, което отправи – диалогичен, мек, консенсусен", заяви политологът проф. Анна Кръстева.

"Той е бил дребен някакъв търговец, но най-важното в този човек е, че все пак той се е занимавал и с наука. Но няма никакъв политически опит. Този човек ще го пързалят денонощно", коментира от своя страна политологът Румяна Коларова пред .

И макар да има желание, подкрепата от другите партии все още не е категорична. Развръзката зависи от предложенията за министри, а експертите се надяват те да сплотят позициите на партиите.

"Не трябва да се приема помощта на ГЕРБ и ДПС, а трябва да има стабилна и позитивна подкрепа от партиите, които ще осигурят промяна", категорична е проф. Кръстева.

При вота в зала не е изключено гласове да дойдат от ДПС - ход, който макар и нежелан, не е забранен. Според анализаторите обаче е нужен баланс на стабилно реформаторско мнозинство.

"В момента има ясна преориентация към Слави Трифонов. Той трябва да доказва дистанция от тези добре познати олигархични мрежи", смята Румяна Коларова.

На фона на разногласията с потенциалните партньори, подкрепа се очаква от от левицата.
"Те стават все повече и повече леви популисти, така, че подкрепата на БСП е естествена само, според мен, те ще коства ужасно много, защото БСП ще загуби поредната порция от своите избиратели", смята Румяна Коларова.

Дори при подкрепа в пленарната зала остава въпросът колко дългосрочен ще е хоризонтът на новия кабинет.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg