И леви, и десни бягаха от нови избори, като дявол

...
И леви, и десни бягаха от нови избори, като дявол
Коментари Харесай

Коментар на водещия: История за „лоши момчета“ и звезди

И леви, и десни бягаха от нови избори, като демон от тамян. Комикът беше спечелил 25%, само че опасенията бяха, че при нови избори, ще вземе най-малко 40% от гласовете. Той разбиваше екрани с чук, с цел да покаже, че всичко се манипулира. Оглави митинга на недоволните, гневните и изтощените. Разобличаваше старите лица в политиката и имаше тип на " неприятно момче ".

Старите партии не биваше да позволяват нови избори. За комикът тази игра беше към този момент позната. Още при започване на 90-те неговото шоу се гледаше от милиони, до момента в който не се прицели в държавното управление на социалистите. Последва гръмък скандал и разлъка с малкия екран. И маршове по площадите, прожектиране на корумпираните властници, и обвинявания към медиите в зависимости от държавно финансиране.

Социалните мрежи се трансфораха в неговата буря. Движението му се прицели в нещо, което звучи добре, само че никой не може да си показа. " Директна народна власт " беше новият обичан термин на " неприятното момче " - партии не бяха нужни, трябваше нещо ново, свежо. Десетки по-късно в целия свят щяха да заговорят за " директна народна власт ", което преди избори звучеше като заричане, а след избори като магическо проклинание.

Той проби властта, а концепциите му за директна народна власт продължиха да набъбват. Започна събиране на подписи из цялата страна, тъй като реши, че страната би трябвало да излезе от еврозоната след референдум.

Така се роди политикът Беппе Грило. Кръсти придвижването си " 5 звезди " поради петте цели, които си сложи. Грило се трансформира във втора политическа мощ още на първите избори, на които взе участие през 2013-та, само че по този начин не пожела да стане министър председател.

Това щеше да го унищожи и той го знаеше. Да се изяснява в Народното събрание пред тези, които презира, щеше да бъде самоубийство. Предпочиташе да показва близки до него хора, които да вземат участие в ръководството под една или друга форма, само че той продължи да написа в интернет пространството, като че ли не е политик и не носи отговорност. Така в политически фактори се трансфораха счетоводителят му, компютърният му експерт и даже племенникът му.

Това се случи предишното десетилетие в Италия, тъкмо по времето, когато в България хората стачкуваха против Орешарски. Пет години " 5 звезди " седеше необичайно на политическата сцена - хем бяха гласовити, хем от време на време необичайно изчезваха, с цел да не носят негативи. Затова през 2018 година партията порасна толкоз, че се трансформира в първа политическа мощ, само че още веднъж Грило не стана министър председател. Той избра облика на този, който издига и смъква министър председатели, и държавни управления. Опитва се да играе тази роля и до през днешния ден.

Защото, както гласи едно от разпоредбите на неговото придвижване - " Политиката не е кариера, а краткотрайна работа. Затова никой няма право да се кандидатира по два пъти ". Освен него...

Едно десетилетие по-късно в България се случва нещо, което в Западна Европа звучи познато до погнуса. За следващ път, по този начин и не откриваме топлата вода. Само, че тук сме много по-консервативни и по нашенски.

Един от законите на астрофизиката гласи, че всяка звезда е застрашена да се трансформира в черна дупка. Защото тя съществува с помощта на въздействието на две противоположни сили - нуклеарните реакции в ядрото, които я карат непрестанно да се уголемява и личната й гравитация, която я натиска, с цел да я поддържа цяла. Ако реакциите в ядрото изгубят своята мощ, звездата стартира да се свива под натиска на личната си гравитация, до момента в който не изчезне.

Беппе Грило знае това, Берлускони разбра това, а Слави Трифонов би трябвало занапред да го учи. Или както гласи една италианска сентенция - " Kaквото ще стане, ще стане ". Само, че тук става малко по-бавно... със забавяне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР