И днес протестиращите миньори и енергетици ще блокират магистрала Тракия

...
И днес протестиращите миньори и енергетици ще блокират магистрала Тракия
Коментари Харесай

Високо напражение: Протестите и пътните блокади на енергетиците и миньорите продължават

И през днешния ден протестиращите миньори и енергетици ще блокират автомагистрала " Тракия " край Стара Загора. Вчера срещата им с премиера Николай Денков по този начин и не се състоя, след отхвърли им да отидат в Министерския съвет.

" Териториалните проекти не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лв. във въглищните райони посредством няколко разнообразни европейски стратегии. Няма да има решения с митинги и блокади, с волно или несъзнателно поддържане на политически упоритости. Няма решения и като се блокира всекидневието на жителите. Териториалните проекти са предадени на последната допустима дата и би трябвало да получат утвърждение от Европейска комисия и всички страни членки до 31 декември тази година. Всички останали страни ги предадоха от дълго време, ние сме последни. Имаме тъкмо два месеца за договаряния, чакаме синдикатите за диалог всъщност, с цел да подготвим причините и да сложим настояванията си ", съобщи през вчерашния ден Денков.

Протестиращите от бранша не са съгласни с териториалните проекти за преход на въглищните райони и желаят ясно написан проект за намаляването на мощностите на централите.

Блокадата на " Хаинбоаз " остава, чака се през днешния ден енергетиците от " Бобов дол " да затворят и Автомагистрала " Струма ".

Протестът и през днешния ден е сигнален, само че миньорите и енергетиците са безапелационни, че готвят по-мащабни неща.

" Пратени са проектите, но какви са тия проекти? Никой нищо не знае. Искат да унищожат енергетиката и това е главното. То към този момент само в България енергетиката работи и нея ще я приключат. Оттук - нататък и нашите деца ще избягат от България. Може би след някоя и друга година и България няма да я има ", споделиха енергетиците.

" Очакваме промени. Ако не се случат промени, виждате, подготвени сме и на по-сериозни протестни дейности, до момента в който не се чуе нашата дума и не се върнат проектите за преразглеждане, защото, знаете, в тях нито има правдивост, нито има преход. Просто по този начин са кръстени ", посочи Здравец Евтимов, шеф на въгледобивното дружество " Мин индъстри ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg