И днес продължават протестите на зърнопроизводителите срещу вноса на украинско

...
И днес продължават протестите на зърнопроизводителите срещу вноса на украинско
Коментари Харесай

Продължават протестите на зърнопроизводителите

И през днешния ден не престават митингите на зърнопроизводителите против вноса на украинско зърно у нас. Според авансово декларираните планове преди обед земеделци от цялата страна ще блокират с тежка техника граничните пунктове на северната ни граница. В ранния следобяд е планувана работна среща на президента Румен Радев с протестиращите.

Тридневни ефикасни митинги оповестиха българските зърнопроизводители, като задачата им е да убедят Европа, че бизнесът им страда поради коридорите на солидарността, през които у нас влиза на ниска цена украинско зърно, а обезщетенията от 16 млн. евро, които Брюксел планува, са извънредно незадоволителни, с цел да покрият загубите им.

Още през вчерашния ден стотици производители изкараха тежката си техника и блокираха пунктовете, през които камиони с украинско зърно влизат у нас. Днес тази форма на митинг ще продължи.

По данни на браншовата асоциация на зърнопроизводителите всяка година у нас се създават към два милиона тона слънчоглед, а досега са продадени не повече от 10 % от тях - т.е. съвсем цялата продукция на българските зърнопроизводители стои по складовете. Залежават и към четири милиона тона пшеница.

В момента изкупната цена на продукцията е към 40% под себестойност, като единствено при слънчогледа загубите възлизат на към 800 милиона лв., споделят земеделците.

В  отговор на недоволството им аграрният министър Явор Гечев, който се причисли към митинга, сподели че ще търси в Брюксел ограничения във връзка с коридорите за експорт на украинско зърно, с цел да резервира ползите на нашите производители.

По обявата работи: Николай Петров БНР подкасти: Green Deal BNR 2023 Podcast Green Deal BNR 2023 Podcast Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР