Хватката на силния в България отслабва на фона на наложените

Хватката на силния в България отслабва на фона на наложените ...

FT: Борисов се бори за политическото си оцеляване след санкциите Магнитски


"Хватката на силния в България отслабва на фона на наложените от САЩ санкции. Бойко Борисов се бори за политическия си живот на фона на протести срещу корупцията и в навечерието на изборите", пише лондонският всекидневник "Файненшъл таймс".

Тема в публикацията на авторитетното издание са наложените от Вашингтон санкции по закона "Магнитски".

В текста е цитиран Христо Иванов, който определя санкциите като "приятелски жест" от САЩ.

"Дълго Борисов изглеждаше като непоклатимо геологично образувание в българската политика, използвайки натиск и страх, за да знаят всички кой е силният", допълва още Христо Иванов.

Изданието определя действието на Вашингтон като упрек за липсата на антикорупционни механизми на Европейския съюз и бездействието му по отношение на това, което се случва в "собствения му заден двор".

Елена Йончева също е цитирана с думите: "най-големият въпрос сега е кого са подкупвали в правителството".

Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика казва, че сега е важно Брюксел да изпрати ясен сигнал, че няма да си затваря очите за корупцията в България. "Тя нанася щети на българското общество. И, честно казано, не е добре за сближаването между страните в ЕС. Заради нея догонването от страна на България става много по-бавно", казва тя.

От "Файненшъл таймс" напомнят още за снимките на нощното шкафче на Борисов, влиянието на Пеевски върху българските медии, което е послужило за утвърждаването на управлението на Борисов, месеците на протести и неуспехът да се формира правителство след парламентарните избори на четвърти април.

Източник: fakti.bg