Хуманоидът Гарми ще компенсира недостига на болногледачи в ГерманияГермански специалисти

...
Хуманоидът Гарми ще компенсира недостига на болногледачи в ГерманияГермански специалисти
Коментари Харесай

Създават робот, който да може да се грижи за възрастни хора и да поставя диагнози

Хуманоидът " Гарми " ще компенсира дефицита на болногледачи в Германия

Германски експерти създават хуманоиден робот, който да може да се грижи за възрастни хора и да слага диагнози, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Роботът " Гарми " наподобява като всяка друга машина от този тип - стои на платформа с колела, оборудван е с изкуствени ръце и има черен екран с два сини кръга, които плуват върху него като очи. Но за пенсионирания доктор Гьонтер Щайнебах " това е фантазия ", която би могла да направи допустимо слагането на диагнози и лекуването, а в дълготраен проект може би и обезпечаването на грижи.

Хуманоидът " Гарми " е планиран от десетина откриватели, профилирани в гериатрониката - нова дисциплинираност, която употребява нови технологии в услуга на гериатрията. Те работят в Гармиш-Партенкирхен, като са прикрепени към Техническия университет в Мюнхен.



AFP

Изборът на курорта в Баварските Алпи не е инцидентен - в Гармиш-Партенкирхен живеят огромен брой възрастни хора. Германия е с един от най-високите проценти на застаряване в света.

Тъй като медицинските сестри не доближават, задачата на откривателите е да се вкарат роботи в здравните заведения, старческите домове или домовете на възрастните хора и по този метод да се избегне нуждата лекарите да пътуват до разнообразни места.

Лекарите ще правят оценка работата на робота от разстояние, което може да бъде изключително потребно за хора, живеещи в отдалечени места.

Многофункционалните роботи евентуално ще могат да сервират храна, да отварят бутилка вода, да викат помощ при положение на рухване или да провеждат видеочат със фамилията и приятелите.

Засега не е известно по кое време Гарми ще бъде подготвен за всеобщо произвеждане и потребление в всекидневието. Все още не са изчислени разноските за производството и потреблението му.

" Трябва да стигнем до такава степен, статистиката го демонстрира, това е незабавно. До 2030 година би трябвало да сме в положение да интегрираме този тип технология в нашето общество ", уверен е доктор Насери.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР