Хуманитарна помощ от целия свят потегля за Тонга, тихоокеанското кралсво,

...
Хуманитарна помощ от целия свят потегля за Тонга, тихоокеанското кралсво,
Коментари Харесай

Истински Аквамен от Тонга е плувал 27 часа след цунами

Хуманитарна помощ от целия свят потегля за Тонга, тихоокеанското кралсво, насила да се оправя с следствията от мощното изригване на вулкан и последвалото цунами предходната събота, съобщи ДПА.

 Подводен вулкан изригна край Тонга, изпрати огромни талази към сушата и провокира суматоха Виж още

Изригването на вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в Тонга лиши живота на минимум трима души, засипа тихоокеанската страна с вулканична пепел и провокира цунами, минало през огромна част от тихоокеанския район.

Служители на филантропичните служби на Организация на обединените нации оповестяват, че към 84 000 души - повече от 80% от популацията на Тонга - са били наранени от изригването на вулкана.

Англия ще си сътрудничи с Австралия и Нова Зеландия за изпращането в Тонга на вода, палатки и защитни средства, съобщи английският външен министър Елизабет Тръс.

" Хуманитарната помощ ще бъде от изгода за тази страна от Общността на нациите (бившата Британска общност), понесла обилни опустошения и загуба на живот, с цел да може да се оправи с следствията от пагубното събитие ", уточни тя.

Днес към Тонга ще отплава транспортен съд на английските Кралски военноморски сили, претрупан с вода и медицинскo съоръжение.

" В мислите си сме с тези, които са попаднали в клопката на ужасяващите опустошения и загубата на живот, провокирани от цунамито в Тонга ", съобщи Тръс.

Консулството на кралство Тонга помести в Туитър особено послание на тонганския крал Тупоу Шести. То е на тонгански, само че в поместен в туита откъс на британски се споделя следното: " Във времена на бедствия можем да преодолеем компликациите, като се обединим ".

Междувременно, с възобновяване на информационните връзки с Тонга започнаха да се появяват и първите фрагменти и разкази на оживели.

Жител на Тонга, който твърди, че е преплувал 7,5 километра за 27 часа до най-близкия остров Тонгатапу, когато е бил отвеян в морето след вулканичното изригване и последвалите опустошителни талази цунами, е приветстван като същински Аквамен , съобщи Ройтерс.

Петдесет и седем годишният Лисала Фолау е бил отвеян в морето предходната събота от родния си Атата - дребен остров с население към 60 души. Мъжът е съумял независимо да преплува 7,5 километра до основния остров на архипелага, поради което в обществените мрежи всеобщо го оприличават на известния комиксов и кино воин.

Фолау е открит в неделя вечерта настрана от път, до който изтощеният мъж е съумял да се добере от брега на океана.

Изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в Тонга стартира на 14 януари. На идващия ден мощен трус и дейна вулканична активност провокираха няколко цунамита, вследствие на които столицата на страната Нукуалофа, намираща се на северния бряг на остров Тонгатапу, както и част от курортите и селищата в западната част на острова, понесоха съществени вреди. Властите оповестиха за три жертви.

" Просто се носех, подхвърлян в близост от огромните талази, които продължаваха да прииждат ", споделя оживелият мъж пред локална радиостанция.

Историята на Ласала Фолау бързо се популяризира в разнообразни тонгоански групи във Facebook и други обществени мрежи. Мнозина побързаха да го сравнят с Аквамен, като не липсваха консуматори, които го нарекоха " легенда ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР