Художникът, скулптор, изследовател и създател на фестивала за градска култура

...
Художникът, скулптор, изследовател и създател на фестивала за градска култура
Коментари Харесай

Стоян Зиков откри арт шоурум

Художникът, ваятел, откривател и основател на фестивала за градска просвета " София диша " Стоян Зиков откри арт лаборатория. Той е не просто актьор, а откривател, който проектира вдъхновенията си в своето изкуство. Картини, рисунки и статуи са неговият живописен прийом да въплъти ползите си в региона на колонизирането на космоса, изкуствения разсъдък и роботизацията, биотехнологиите и генното инженерство.

Десетките произведения на създателя към този момент могат да бъдат видени онлайн в креативната му лаборатория " Zikov Studio&Showrooм ", където основава и показва изкуството си. На територия от повече от 300 кв.м. са ситуирани десетки произведения от последните години, пресъздаващи развой на задаване на въпроси и предложение на образни теории, и най-новия му живописен цикъл - " One Year ".

" Студиото е като научно проучвателен център, в който организирам визуално-естетични и философско-теоретични опити, до момента в който шоурумът е мястото, в което презентирам моята работа и я споделям с аудитория, сътрудници и хора с ползи в посока на моите търсения ", разказва арт пространството си Стоян Зиков.

Художествен цикъл " One Year " сплотява десетки статуи, живописни произведения и стотици рисунки основани в последната година. В творбите е преплетена страстта на създателя от заобикалящата среда и подтекста на съществуването му. Част от живописните платна съставляват 12-те месеца на годината, другите са самостоятелни реакции на мисли и обстановки от годината. Те нямат илюстративен темперамент, а са плод на чиста страст.

Фигурите носят положение на духа, без да натрапват приказлива анатомичност. Скулптурните композиции от цикъла, макар своята характерност и автономия, съществуват създавайки съответни взаимовръзки и кореспондират, както между тях, по този начин и с живописта, и рисунките. Скулптурите без непотребна обемност, а изграждащи и допълващи пространството, в което са разположени, е тематика на синтеза, който постоянно е вдъхновявал създателя и е имал водеща роля в построяването на творбите му.

" Фигуративизмът е основна реакция към подтекста. Това, което ме интересува е дали индивида ще остане рационалното създание или ще се трансформира в следващия заплашен от изгубване тип. Пластичният педантичен метод в творбите ми е плод на търсения, които започнаха още през 2015 година. Постепенното унищожаване на обемността, лишаването от бъбривостта на епидермалното за реализиране на дълбинен нравствен сондаж, посредством който да разкрия невидимата действителна същина на индивида ", споделя създателят.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР