Художничката Поля Новакова представя традиционните фолклорни шевици по един по-различен

...
Художничката Поля Новакова представя традиционните фолклорни шевици по един по-различен
Коментари Харесай

Художничка пренася фолклора в модерни облекла

Художничката Поля Новакова показва обичайните фолклорни шевици по един по-различен и невероятен метод – върху облекла, обувки и чанти. Поля описа пред „ Труд ”, че е почнала в началото да се занимава с това начинание напълно неангажиращо с приятелки.
 0801  0802  0803  0804
Преди две години тя работи като компютърен инженер в огромни компании и с две свои колежки вземат решение да стартират да творят. Като дребна Поля е ходила на уроци по изобразяване, само че решила да прекъсне и да стартира да развива други свои умения, макар че рисуването й е повече на сърце.

В продължение на една година трите дами шият, вършат бижута и рисуват най-различни неща и откакто им потръгва, вземат решение да си създадат онлайн магазин, в който да оферират продуктите си. Отначало Поля се пробва да съчетава компютърната кариера и рисуването, само че изкуството й оставало на назад във времето. След като вижда какъв брой огромен интерес има към това, които прави, взема решение да продължи единствено със остарялото си въодушевление.

Приятели на Поля й оферират да опита да рисува в етно тематиката, защото знаят, че й е обичана. Това се оказва доста забавно за Поля и новата й кариера потегля още по-добре. Тя непрестанно учи нови неща за тази сфера и дружно с двете си приятелки основават едни красиви и разнообразни облекла за всекидневието. За Поля това към този момент се е трансформирало в специалност, а за приятелките й си остава занимание.

Платното е желано средство, върху което Поля твори, само че тя признава, че облеклата, обувките и чантите се продават доста по-лесно и по тази причина първо рисува върху платно и след това придвижва картината върху текстилните произведения.

За етно рисунките, които сега доминират в творчеството й, тя черпи хрумвания от всевъзможни източници – албуми, носии, от етнолози. При рисуването художничката се старае да не трансформира шевиците и цветовете и ги изобразява, без да прибавя авторски детайли, макар че от време на време може да впише единствено шевица в даден предмет или облекло.

Първата й галерия може да се види до 22 април в „ Къщата на София ”.

Вкус

Младите харесват етно шарките


 0801 За нейна огромна наслада, Поля признава, че фолклорната тематика в ежедневното облекло се харесва извънредно доста от младите българи. По-лесно е младеж да се облече с тениски и обувки с етно шарки, в сравнение с с цялостна носия, защото тя е за съответна обстановка, до момента в който нещата, които Поля прави, са за всекидневието. Много българи от чужбина също вършат поръчки за нейните артикули.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР