Хубавото вино и добрата храна през отминалата година за мнозина

...
Коментари Харесай

Местни сортове със световен вкус

Хубавото вино и положителната храна през отминалата година за мнозина бяха измежду дребното преживявания, които носят комфорт и разтуха и вълнуват сетивата - рядко наслаждение в затворения поради пандемията свят. Ритуалите се реалокираха от заведенията за хранене и питейните заведения най-вече вкъщи и в Zoom, само че цялостните с хубаво българско вино чаши - без значение къде - са и значим жест на поддръжка към производителите. За експертите в региона корона рецесията донесе доста провокации, само че те продължиха да основават качествени и забавни виновност.

За десета поредна година екипът на DiVino ни показва кои са те в класацията DiVino Топ 50. Дори за опитните ценители тя е скъп справочник в морето от българско вино, което в действителност става все по-добро и по-класно. Този път представянето не включваше срещи онлайн и дегустации, само че пък онлайн интервютата с уайнмейкърите на виновността от Топ 10 и броенето в обратна посока в обществените мрежи направи събитието не по-малко вълнуващо. Червено на бели петна

Пандемията нанесе сериозен удар на винарския отрасъл, защото продажбите на виновност от високия сегмент са съсредоточени главно в заведения за хранене и на специфични събития. Но както отбелязва екипът на DiVino, рецесията не се отрази върху качеството, в противен случай, равнището е още по-високо, тъй като виното е артикул с дълготраен план. Свитите продажби разрешиха на положителните виновност да останат още малко в бъчвите и бутилките, а времето да извади най-хубавото от тях. Не инцидентно всички виновност в Toп 10, а и доста от тези в Toп 50, са отлежавали две, три и даже повече години и носят друго чувство в първокласен смисъл.

Класацията за 2020 година удостоверява трендовете от последните няколко години - алените сложни виновност не престават да са гордото лице на локалната сцена.

Същевременно белите стават все по-добри, както и розетата, и от ден на ден от тях попадат в селекцията - в Toп 50 за първи път нечервените виновност са над една трета от всички . Журито се сплотява зад изказванието, че ползата към белите сортове пораства, а все по-често се срещат и същински положителни образци, в които има концепция, смисъл и многопластовост - в Toп 10 да вземем за пример има две такива бели виновност, както и едно пенливо. Ръстът в производството на пенливите също е измежду свежите нови трендове.

Стилът на алените виновност обаче също се трансформира в крайник със международното търсене на по-ефирни и ненатоварени усети за сметка на " старомодните " сортове с груби танини и доста дъб. " Като цяло всяка година виновността са по-добри от предходните, само че финалните дегустации постоянно са ме натоварвали - и сетивно, и ментално. В множеството случаи това са били 10 плътни, постоянно " бомбастични " червени виновност с много подобен темперамент. Тази година не желаех дегустациите да свършват ", споделя създателят на DiVino и член на журито Емил Коралов. " Да, стилът и на седемте червени от Топ 10 е по-скоро в wow гамата, само че чувството за премереност, финес и известна обща лекост доминираше над усещането за централизация и натовареност поради отлежаването в дъб. "
Капитал - брой 13 Усещане за локален тероар
Друг член на журито, Ефросия Благоева, откроява още две значими трендове. " Все по-голям интерес има към работата с местни сортове и все по-често понятието тероар се употребява подходящо ", показва тя. Подемът на локалните сортове ясно се вижда по броя им в Toп 50 - рекордни 19 виновност от местни сортове или купажи с тяхно присъединяване. Това е добра вест, тъй като точно те са късмет българското вино да построи собствен характерен образ. Освен това производителите стават и по-смели при работата с локалните сортове. Както отбелязва Яна Петкова от журито на състезанието, понижава желанието деликатни сортове като мелник или единия клон на мавруд да се маскират с дъб - ускорява се стремежът те да се показват в същинския им тип - с по-прозирен цвят, елегантни танини и тела и по-плодови профили.
Интересът към положителните виновност от локални сортове - и бели, и червени, подвига доста цените им. " Така виновност от типичен сортове, като шардоне да вземем за пример, с високо качество и допустими цени застояват на рафтовете. Умният консуматор ще се оглежда и за тях ", споделя Яна Петкова.
Във от ден на ден от най-хубавите марки се долавя и тероарът - чувството за мястото, където пораства гроздето както при локалните сортове, по този начин и при интернационалните. " Поне шест от десетте виновност на челни позиции бих нарекъл тероарни, въпреки в десетката още да няма попълнение от напълно местен вид. За тези виновност мястото, от което идват, е най-важната характерност и това в огромна степен ги прави разпознаваеми ", споделя Емил Коралов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР